Почетно консулство на Украйна в гр. Пловдив

На 27 януари 2011 г. се проведе тържествено откриване на Почетно консулство на Украйна в гр. Пловдив и процедура по официалното представяне на Почетния консул на Украйна в гр. Пловдив Д.Георгиев

Според програмата на мероприятието беше проведена среща с кмета на гр. Пловдив С.Атанасов. От украинска страна участие в срещата взеха Извънредният и Пълномощен Посланик на Украйна в РБ В.Калник, Почетният консул на Украйна в гр. Пловдив Д.Георгиев и изпълняващият задълженията на ръководител на Културно-информационния център при ПУ в РБ В.Пейчев. В началото на срещата Посланикът информира българската страна, че ръководството на нашата държава е взело решение да назначи известния български предприемач и собственик на пловдивската фирма „Роза Импекс" Д.Георгиев за Почетен консул на Украйна в гр. Пловдив. Той също така поблагодари на кмета за подкрепата на градската управа по време на провеждането на всички процедури, необходими за назначаването на Д.Георгиев за Почетен консул на Украйна. На свой ред, кметът С.Атанасов заяви, че Д.Георгиев е влиятелен и почитан жител на града и че украинската страна е направила правилен избор, назначавайки го за свой Почетен консул. Отчитайки факта, че градският съвет от депутати в г. Пловдив взе решение да се установят побратими отношения с украинския град Донецк, по време на беседата беше обсъден въпросът за възможността делегация от кметството на Пловдив да осъществи визита в г.Донецк към края на април 2011 г., а делегация от г.Донецк да извърши визита в Пловдив през юни 2011 г. Страните постигнаха съгласие, че Почетният консул Д.Георгиев ще се включи в организирането на българската бизнес делегация, която ще вземе участие в първата визита в гр.Донецк. В края на срещата Посланик В.Калник информира кмета С.Атанасов за основните мероприятия през 2011 г., планирани от Посолството, съвместно с Почетния консул на Украйна Д.Георгиев, в рамките на отбелязването на 20-та годишнина от Независимостта на Украйна, 15-та годишнина от Конституцията на Украйна и 20 години от установяването на дипломатическите отношения между Украйна и България. Към края на срещата беше дадена обща прес-конференция за представителите на регионалните и национални медии, по време на която вниманието на българските медии беше специално обърнато върху евроинтеграционните намерения на Украйна.

Според програмата на мероприятието украинската делегация проведе и среща с Губернатора на пловдивска област И.Тотев, който поздрави украинската страна с откриването на Почетно консулство в града. Посланик В.Калник отбеляза, че в базата на Почетното консулство се планира да се създаде информационен център, в който всички желаещи ще могат да получат актуална информация за събитията в Украйна, а заинтересованите български бизнесмени - да се запознаят с основните правила на извършване на бизнес в нашата страна. По думите на Почетния консул Д.Георгиев, през 2011 г. ще се организира и проведе специален бизнес форум, на който ще бъдат поканени водещи бизнесмени от неговия консулски окръг. По време на беседата отделно внимание беше обърнато и върху инвестиционната привлекателност на страната ни в рамките на подготовката за провеждането на финалната част на европейския футболен шампионат „Евро 2012". Посланик В.Калник се обърна към българската страна с молба България да окаже подкрепа на Украйна по време на преговорите с Европейския Съюз за отмяна на визовия режим, който пречи на икономическото и културно-хуманитарното сътрудничество да се активизират.

http://www.mfa.gov.ua/bulgaria

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.