02
ное
Украинско-българска онлайн бизнес конференция "Активизиране на икономическото сътрудничество между Украйна и България. Предизвикателствата на COVID-19" ...още»
08
сеп
ПОСЕТЕТЕ ОФИЦИАЛНАТА СТРАНИЦА НА „БЪЛГАРСКА ВИРТУАЛНА УКРАИНИСТИКА"!
Профил „Украинистика", специалност „Славянски филологии", Факултет по славянски филологии, Софийски университет „Свети Климент Охридски". ...още»
08
сеп
Протокол за сътрудничество и обмен между МОН на България и Украйна за следващия четиригодишен период На 15 юли 2020 г. министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев и и.д. министър на образованието на Украйна Сергей Шкар ...още»
08
апр
На 10 март 2020 г. се проведе Украинско-Полско-Българска научно-практическа интерент-конференция „Стратегически перспективи за развитие на съвременния бизнес", която е ново начало на съвместна работа на младите специалисти от трите държави, с тенденция да се превърне в постоянно бъдещо плодотворно сътрудничество. ...още»
08
ное
Украинско-Български Бизнес Форум - Варна 2019
На 18 октомври 2019 г. в гр. Варна се проведе Украинско-Български Бизнес Форум. ...още»
24
окт
История на украинската литература  ...още»
24
окт
Нашите побратими - украинците (архив) ...още»
22
окт
Украинско-Български Бизнес Форум - Варна 2019 ...още»
27
юни
Президент на Украйна ...още»
28
фев
На 28 февруари 2019 година по инициативата на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество се проведе културна вечер, посветена на творчеството на Бащата на детската илюстрация в България Вадим Лазаркевич (28 февруари 1895 - 18 февруари 1963), по случай 124 годишнина от Деня на раждането му. ...още»
15
ное
На 27 ноември 2018 година в град Бургас ще се проведе Украинско-Български Бизнес Форум. Организаторите на събитието са Посолството на Украйна в Република България в тясно сътрудничество с Одеската областна администрация и БУИК. ...още»
29
окт
  ...още»
05
окт
XIII Mеждународна научна конференция "Драгомановски студия" Институт за етнология и фолклористика с Етногра ...още»
04
окт
...още»
19
юли
Държавният глава демонстрира и картата, донесена от министър-председателя на България: "- Тук има два подписа. Ние се съгласихме, че ще положим усилия по изграждането на пътната мрежа по продължение на транспотрния коридор от Одеска област, през територията на Румъния, и до България " - каза Президента - "Надявам се, че на наша страна ще бъдат и ресурси на Европейския съюз. Ще привлечем и нашите румънски партньори. Ние ще се постараем да направим всичко възможно, за да гарантираме, че в близко бъдеще ще стане възможно да стигаме от Одеса до Варна, след няколко часа път с кола. Мисля, че това са изключително успешни примери за ефективното ни сътрудничество ", каза Петро Порошенко. ...още»
05
апр
Интересни факти ...още»
14
мар
100 години българо-украински дипломатически отношения ...още»
27
фев
ЕС подкрепя Украйна ...още»
27
фев
През месец февруари 1918 г. се навършват 100 години от установяването на българо-украинските дипломатически отношение. Царство България признава независимостта на Украйна чрез договора между Централните сили - участници в Първата световна война (Австро-Унгария, България, Германия и Османската империя) и Украйна и съпътстващия го българо-украински двустранен договор. Този мирен договор, с който е призната Украинската Народна Република, е подписан в Брест Литовск на 9 февруари 1918 г. Същият ден в Брест Литовск министър-председателят на Царство България д-р Васил Радославов подписва и първия в българската история българо-украински договор. Това е началото на двустранните българо-украински дипломатически отношения. ...още»
03
юли
28 юни - Ден на Конституцията на Украйна ...още»
28
апр
На пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент одобри въвеждане на безвизов режим за гражданите на Украйна, съобщават от законодателния орган. ...още»
01
мар
Бой за бъдещето на Украйна: 29 януари – Ден за почитане паметта на загиналите в боя при Крути ...още»
31
яну
През януари 1918 г. е създадена Украинската народна република (УНР), а на територията, която влиза в състава на Австро-унгарската империя, е основана Западноукраинската народна република (ЗУНР). ...още»
23
яну
22 януари - Ден на Съединението на Украйна ...още»
21
яну
СТОП на войната в Украйна! ...още»
31
окт
гр. София, 14 октомври 2016.- В българската столица се проведе поредна Единадесета Международна Конференция "Драгоманивски студии." Тя събра около петдесет украинисти как от България, така и от Украйна. Организаторите са: Софийски университет "Св Климент Охридски", Фондация "Мати Украйна", Украинско неделно училище и Посолството на Украйна в Република България. ...още»
31
окт
София, 25 октомври 2016.- В София пристигна Мустафа Джемилев - лидер на кримските татари. Днес преди обяд в "Червената къща" той участва в диспута на тема "Предизвикателствата за съвременната Европа в контекста на Революцията на достоинстовто в Украйна". А привечер посети фотоизложбата, организирана в сградата на Полския институт от посолството на Украйна и Полша. ...още»
08
авг
Украинският президент Петро Порошенко в София ...още»
27
юни
ДИАСПОРАТА ПОСРЕЩНА ГРУПА РАНЕНИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ
София, 20 юни 2016.- Украинската диаспора, посолството на Украйна начело с посланика Микола Балтажии, българите - приятели на страната ни, посрещнаха група от 10 украински войници, ранени на фронта в Донбас. Украинците ще преминат курс на лечение и рехабилитация в един от санаториумите на българското военно министерство. ...още»
17
апр
Първи български посланик Иван Шишманов в Независима Украинска Република ...още»
13
дек
...още»
17
ное
  ...още»
25
сеп
Интервю с Посланика на Украйна в Република България Микола Балтажи
http://fakti.bg/mnenia/157033-rusia-da-spre-s-politicheskite-represii-sreshtu-ukrainskite-patrioti ...още»
24
авг
България и Украйна ще си сътрудничат в сферата на образованието ...още»
20
авг
Посещение на Президента на България в Украйна ...още»
10
юни
Пет милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ - /съобщение ООН, 06.10.2015/

Около 5 милиона души в Украйна се нуждаят от хуманитарна помощ.

Това се съобщава в Службата на Организацията на обединените нации по координация на хуманитарните въпроси. ...още»
08
апр
...още»
18
фев
Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин пристига на официално посещение в София по покана на българския си колега Даниел Митов. ...още»
26
яну
По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. ...още»
22
яну
...още»
19
яну
Харков марширува срещу тероризма ...още»
19
яну
Киев - Поход за едина страна се проведе в Киев в памет на жертвите на тероризма с участието на църкви, политически партии, обществени лидери на Украйна,  18 януари 2015 г.
...още»
19
яну
Донецк - Марш за мир ...още»
05
яну
...още»
18
дек
 "ЕДНА ГОДИНА ЕВРОМАЙДАН"
София, 17 декември 2014.- Вчера в Клуба на фоторепортера в столицата (подлез до бившия Партиен дом) беше открита фотоизложба "Една година Евромайдан". Авторите са българските фотографи Тихомира Методиева от "Булфото" и Сергей Антонов от електронното издание "OffNews".
Преди една година, когато в Киев започнаха протести против корумпирания и авторитарен режим на Виктор Янукович, Тихомира и Сергей бяха едни от първите чуждестранни фоторепортери, пристигнали в украинската столица. За да видят с очите си, както става там. И не само видяха, но и успяха тогава да донесат тази драма до българския читател и зрител. А вчера - една година по-късно, те ни върнаха отново на Майдана. ...още»
10
дек
"КОБЗАР", Тарас Шевченко ...още»
24
ное
Ден на Достойнството и Свободата. ...още»
24
ное
Българинът Кубрат Пулев не успя да спечели световната титла за професионалисти в свръхтежка категория за пояса на Международната боксова федерация (IBF), след като загуби двубоя от световния шампион Владимир Кличко пред 16 000 зрители в зала "О2 Арена". ...още»
28
окт
Представяне на възможностите за целогодишен отдих в България 27.10.2014 ...още»
27
окт
Избори за народни депутати във ВР на Украйна, 26.10.2014 ...още»
15
окт
9 ноември  -  Ден на украинския език и литература ...още»
12
сеп
Украинската диаспора в България инициира акция за събиране на средства и материална помощ в подкрепа на Украинската армия, лечение на ранени военни и доброволци и в подкрепа на семействата на загиналите за независимост герои на Украйна. ...още»
05
сеп
Галерия Средец, Министерство на културата на Република България - изложба на украинските майстори по Петрикивската живопис ...още»
25
авг
...още»
22
авг
Украйна е един от основните търговски партньори на България. ...още»
22
юли
Росен Плевнелиев: Сваленият самолет в Украйна е дело на сепаратисти ...още»
13
юни
Украйна е суверенна независима държава, която през 1991 придобива своята независимост и поема пътя към своето национално единение и развитие. Украинската култура, литература, език, самобитност, обичаи и традиции уцеляват през векове, независимо от стремлението на няколко империи да затрият и погълнат духа на украинския народ. Още император Александър II издава Емски указ на 18 (30) май 1876 година за ограничаване на използването и забрана на преподаването и писането на  украински език. Тази идеология продължи и през годините на Съветския съюз - омаловажаване и затъмняване на украинския език, налагайки руския. Въпреки това украинската литература ражда такива световно известни украински величия, като Тарас Шевченко, Леся Украинка, Иван Франко, Олга Кобилянска и други. Украинският народ желае да живее така, както живеят други европейски народи - на своята земя, да разговаря своя език. Украинците показаха на целия свят, че са готови да стоят на живот и смърт за своята Украйна и че Украйна не е Русия. Както България почита своите герои, паднали за независимостта и свободата й, така и Украйна винаги ще помни и почита героите на Майдана! ...още»
21
мар
http://novanews.bg/news/view/2014/03/19/70879/росен-плевнелиев-крим-е-част-от-украйна-а-украйна-от-европа/ ...още»
12
мар
200 години от раждането на Великия Кобзар на украинския народ ...още»
11
мар
Вигенин: България няма да признае резултатите от референдума в Крим 11.03.2014 11.44 България няма да признае резултатите от референдума в Крим, заяви за Дойче Веле външният министър К ...още»
11
мар
"Русия да не прескочи границата" в Крим ...още»
07
мар
През 1938 година в Чехословакия живеят 14 млн. души, от тях 3,3 млн. етнически немци, компактно живеещи в Судетската област... ...още»
27
фев
143 години от раждането на видна украинска поетеса, писателка, драматург и преводач Леся Украинка ...още»
27
фев
На 19 февруари 2014 година се навършват 141 години от обесването на Васил Левски за България - Поклон пред Паметта на Апостола на Свободата! ...още»
26
фев
Харьков объявил об акции солидарности с городами Западной Украины

26.02.2014 15:35
28 февраля жители Первой столицы будут разговаривать на украинском языке.
Цель акции, показать, что не смотря на языковые различия, украинцы - это единый народ.

Аналогичные акции проводятся 26 февраля во Львове и Донецке. В знак солидарности жители Львова сегодня разговаривают на русском языке, а жители Донецка на украинском.

Изначально, такое движение инициировали львовские активисты, которые не хотят, чтобы в украинском парламенте нечестные люди использовали свой статус для раскола Украины. ...още»
26
фев
Пред парламента на АР Крим се струпват протестиращи около 5 - 10 хиляди местно население, сред което има и кримските татари. които протестират срещу сепаратизъма. ...още»
24
фев
Заупокойна литургия в памет на героите, загинали за свободата на Украйна на Майдана в Киев на 20.02.2014 г ...още»
22
фев
Преди няколко дни Украйна се превърна в бойно поле, за да може шепа политически плъхове да запазят властта си поне още малко. За това обаче платиха с животите си не те, а стотици млади украинци, които бяха на площада с надеждата за една нормална страна, в която престъпниците ще са по затворите, а не по високите етажи на властта.

По този черен повод представители на украинската диаспора в България организират панахида в памет на падналите герои за свободата и независимостта на Украйна. Поменът ще се състои в храма Св. Неделя в неделя, 23.02.2014 от 11.00

Всеки, който е съпричастен към случващото се с народа на Украйна може да дойде и да почете паметта на героите.

Героям слава ...още»
21
фев
Украинският президент е подписал споразумение с опозицията за излизане от кризата. ...още»
21
фев
...още»
21
фев
Киев. В Украйна е ден на траур в памет на десетките загинали по време на протестите. Украйна ще помни своите герои. ...още»
21
фев
...още»
21
фев
...още»
21
фев
ЕС налага санкции на Украйна
Европейският съюз въведе срещу Украйна "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА, 20.02.2014
http://www.dnes.bg/eu/2014/02/20/es-nalaga-sankcii-na-ukraina.216603 ...още»
21
яну
Брюксел. Комисарят в Съвета на Европа по правата на човека Нилс Муйжниекс призова президента на Украйна Виктор Янукови да наложи вето на приетите от парламента законови поправки, ограничаващи човешките права, предаде УНИАН. Призивът си той написа в своя „Туитър".
„Обезпокоени сме от поправките в Украйна, които ограничават правата на човека, включително свободата на изразяване, събиране и обединяване. Аз призовавам президента да им наложи вето", пише Муйжниекс. ...още»
21
яну
Налагат по-тежки санкции на протестиращите в Украйна Критикуваните от Западна Европа промени в украинското законодателство, които позволяват налагане на по-тежки наказания срещу протестиращите, влязоха в сила, предаде Фран ...още»
13
дек
Преговорите между Украйна и ЕС продължават, украинския народ няма да се откаже от борбата си. ...още»
26
ное
Украйна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз Украйна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз и предлага да бъде създадена тристранна комисия по търговията ...още»
25
ное
...още»
18
ное
По случай 80-та годишнина от Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. ...още»
18
ное
На 14 ноември 2013 година по инициатива Групата за приятелство България -Украйна в 42-то Народно събрание, Българо-украинската индустриална камара, като член на Българска Търговско-Промишлена Палата, Посолството на Украйна в Република България бе проведена Кръгла маса на тема: «Споразумението за асоцииране Украйна-ЕС и неговото въздействие върху българо-украинските отношения». Събитието бе водено от г-н Соломон Паси с участието на високопоставените гости: Председателя на Народното събрание на РБ г-н Миков, Посланика на Украйна в България г-н Микола Балтажи, Председателя на Групата за приятелство България - Украйна в 42-то Народно събрание г-н Господинов, Председателя на Българо-украинската индустриална камара г-жа Лидия Шулева, Председателя на Асоциацията на българите в Украйна г-н Кисе, Декана на факултета по Славянска филология при СУ професор Карагьозов, представителите на дипломатическата мисия на Украйна в България и многобройните гости.
Сред основните аспекти на Кръглата маса беше изразена пълна подкрапа за подписване на Споразумението от страна българския парламент в лицето на Председателя на парламента г-н Миков, Председателя на комисията по външни работи Яняки Стоилов и всички участници в мероприятието.
В словото си Посланика на Украйна изрази оптимизъм и увереност в успешното подписване в град Вилнюс в края на този месец на Споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС, акцентира вниманието на присъстващите върху подготовката на Украйна към предстоящото събитие, проведените реформи, отговорността на украинския народ и реалността от предстоящото асоцииране.
Председателят на Българо-украинската индустриална камара г-жа Лидия Шулева представи подробен анализ на икономическата част от Споразумението за асоцииране на Украйна относно премахването на митата и в двете посоки за голяма част от стоките, намаляване на нетарифните пречки пред търговията, намаляване на техническите бариери пред търговията, свързани със стандарти, технически изисквания, тяхното опростяване, разпоредби относно прилагането на санитарни и фито-санитарни мерки. Предвижданата либеризация на търговията ще се отнася не само към стоки, а и към услуги. Г-жа Шулева отбеляза, че Споразумението ще включва и разпоредби свързани с енергийни аспекти. Изграждането на зона за свободна търговия между ЕС и Украйна ще даде възможност за насърчаване на търговско-икономическите отношения и между България и Украйна.
В подкрепа на предстоящото асоцииране на Украйна към Европейския съюз са се изказали Председателя на Асоциацията на българите в Украйна г-н Кисе, Председателя на синдиката КНСБ г-н Никола Ненков, Председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев, Председателя на Групата за приятелство България - Украйна в 42-то Народно събрание г-н Господинов, Декана на факултета по Славянска филология при СУ професор Карагьозов, Професор от Варненския Свободен Университет г-жа Нина Дюлгерова, Председателя на Общините г-жа Гинка Чавдарова. Пожелания за успешното подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС съпровождаха мероприятието, което завърши в духа на оптимизма и увереността в положителния резултат. ...още»
18
окт
VIII МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ “ДРАГОМАНИВСКИ СТУДИИ” ...още»
17
сеп
...още»
02
сеп
На 28 Юли, 2013 г. в Храм-паметник Александър Невски, гр. София бе отслужен Молебен по случай 1025-та годишнина от покръстването на Киевска Рус.
Събитието бе част от тържествата, провежданите в Украйна, град Киев, Киево-Печерската Лавра.
След тържествения молебен, отслужен от Неговото Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, гостите бяха поздравени от Посланика на Украйна в България г-н Микола Балтажи. Покръстването на Киевска Рус преди 1025 години е направило Украйна част от европейските народи - заяви посланикът на Украйна. Много вода е изтекла от тогава, но любовта между украинския и българския народ продължава да съществува и ще съществува и в бъдеще, каза Балтажи.
Негово светейшество българският патриарх Неофит добави, че двата народа се обичат не заради това, че тази любов им е била наложена от някоя партия, а защото тя винаги е съществувала между украинския и българския народ. Той допълни: и нека да не забравяме и поляците, които имат същите славянски корени.
На тържеството присъства и папския Нунций Янош Болонек.
Заместник-министърът на културата Васил Василев прочете поздравително писмо от министъра на културата Петър Стоянович, в което също се подчертава значимостта на добрите българо-украински взаимоотношения.
...още»
18
юли
Леся Украинка - 100 години от смъртта ...още»
05
юли
...още»
22
мар
Изложба на украински художници ...още»
10
мар
199-та річниця з дня народження Тараса Шевченка ...още»
04
фев
"ДНИ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ" ...още»
21
яну
22 януари - Ден на Единството и Свободата на Украйна ...още»
18
яну
7 сiчня українцi Софiї традицiйно святкували ...още»
09
окт
Украинската диаспора в България посрещна високопоставен гост От 3 до 5 октомври в София е гост ...още»
21
сеп
...още»
12
сеп
Държавен прием по случай отбелязването на 21-та годишнина от Независимосттан на Украйна. На 12 септември в сградата на Посолството ...още»
12
сеп
...още»
08
авг
...още»
11
юли
http://www.bcci.bg ...още»
02
юли
На 1 юли в Посолството на Украйна в град София се проведе мероприятие , посветено на закриването на Европейския шампионат по футбол ЕВРО-2012. Мероприятието бе организирано от Посланиците на Украйна и Полша в Република България. В официалната проява участваха високопоставени гости, представители от дипломатическия корпус и представители на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество. ...още»
30
юни
Европейски шампионат по футбол Евро-2012 http://euro2012.sportal.bg/news/Edna-strana-edin-grad-edin-geroj.1258.html EURO 2012 ...още»
28
юни
28 юни - Ден на Конституцията на Украйна ...още»
11
юни
В СОФИЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ТАРАС ШЕВЧЕНКО СЕ ПРОВЕДОХА ЧЕТЕНИЯ НА СТИХОВЕТЕ НА УКРАИНСКИЯ КОБЗАР На 22 май 2012 г. представителите на украинската диаспора в София се присъединиха към общоукраинската ...още»
14
май
„Петрикивска живопис" в София ...още»
27
апр
Среща в памет на жертвите от аварията на Чернобилската АЕЦ ...още»
11
апр
УКРАИНО-БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ:
20 години на приятелство, доверие и партньорство. ...още»
20
мар
ФУТБОЛЬНИЙ ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ ...още»
19
мар
На 6 март 2012 г. в 13,00 часа пред паметника на Тарас Шевченко в София, пл. Възраждане се проведе церемония по полагане на цветя по случай годишнина от раждането на видния украински писател, поет и художник Тарас Григорович Шевченко. В същия ден от 17,00 часа в Посолството на Украйна в България се проведе литературно-музикална вечер, посветена на Тарас Шевченко ...още»
01
мар
На 25 февруари дипломати от Посолството на Украйна в България, представители на украинската общност, Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество и катедрата по украинистика в Софийския университет "Св.Климент Охридски" положиха цветя пред мемориалната плоча в село Владая по случай 141-та годишнина от раждането на Леся Украинка. ...още»
06
фев
На 29.01.2012 г. в Посолството на Украйна се почете паметта на жертвите от 1918 г. под с. Крути. ...още»
30
яну
Скъпи украинци и приятели на Украйна! Имаме покана от кмета на град Тернопол, Украйна да вземем участие в 1-вия Международен турнир по футбол, който ще се проведе в град Тернопол  от 21 до 27 май 2012 г. ...още»
27
яну
Изложба на картини на украински ходожник Роман Гуманюк, ...още»
11
яну
Українська вiльна бiблiотека:
...още»
12
дек
Украински състав "Троянда" направи своя дебют на Коледен пазар в "Интер Експо Центъра" - София на 04.12.2011 г. с изпълнение на две украински песни - "Добрий вечiр тобi" и "Ти ж мене пiдманула, ти ж мене пiдвела". Представянето мина успешно, изпълнението и изпълнителите бяха приветствани с бурни аплодисменти! ...още»
30
ное
Панахида за жертвите от гладомора в Украйна през 30-те години на миналия век ...още»
10
ное
Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество обявява конкурс "Най-добър мениджър" ...още»
03
ное
На 1 ноември, в Деня на родните будители, Всеукраинският държавен вестник на българите в Украйна "Роден край" отбеляза рождения си ден. По устоялата се вече традиция редакцията на вестника на тази дата обявява "ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ", което значи, че в този прекрасен празник може да вземе участие всеки негов читател, дишащ в унисон с редакционната роденкраевска атмосфера.
Тази година също не стана изключение. Именно на 1 ноември вестник «Роден край» отбеляза 22 години от своето основаване, което стана едно интересно, вълнуващо и значимо събитие в етнокултурния живот на българите в Украйна.
Вратите на редакцията в този ден действително не можаха да се затворят, гостите идваха през целия ден и от всякъде, с цветя, поздрави, усмивки. В мероприятието взеха участие и редица почетни гости - Генералният консул на Р България в гр. Одеса Стоян Горчивкин, началникът на Отдела за работа с националностите и религиите при Управлението на културата и туризма на Одеската областна държавна администрация Ярослава Резникова, голяма делегация от България, гр. Варна, състояща от високи интелектуалци - поети, писатели, народни певци, творчески дейци, членове на квартет "Македония", вокална група "Одесос", членовете на Съюза на пенсионерите "Одесос" в гр. Варна с председател Мими Николова, членове на македонското културно-просветно дружество "Гоце Делчев", гр. Варна, с председател Генади Генадиев, гостува на празника и почетния гост от Македония, председател на сдружение "Хоризонти", депутат от Всемирния парламент на българите Любчо Кортелов, писател, историк от гр. Николаев Анатолий Деордиев, бесарабския поет Петр Бондарь, Иван Ергиев - директор на фирма "Блаз", Анатолий Каснаки - директор на фирма ООО "Ника", и много-много други родолюбиви българи, приятели и почитатели на вестник "Роден край". Стените на редакцията в този ден се превърнаха в приказната ръкавичка - събрала макар и в теснота голямо количество на съмишленици, приятели, където в унисон туптяха сърцата, произнасяха се важните думи, пяха се най-скъпите български песни...
По време празнуването главният редактор на в. "Роден край" Дора Костова накратко разказа за историята на създаването на вестника, неговите учредители, дейността му за 22 годишно съществуване, представи на присъстващите издадената от редакцията поредната книга "20 години в. "Роден край" - огнище и трибуна на българското възраждане в Украйна". Книгата е един документ за дейността на вестника, съдържащ отзиви, статии, стихове, архивни снимки и много друго, всичко, което може да се помести на 500 страници, макар че на всички е ясно, че този обем е малката част, в която може да бъде описано за дейността, мястото и значението на в. "Роден край" в живота на българите в Украйна.
В продължение на цялата вечер гостите и присъстващите на мероприятието се наслаждаваха на прекрасното изпълнение на песните на дошлите от България артисти от гр. Варна, които пяха прекрасните народни, патриотични и градски композиции. Също така бяха прочетени и много авторски стихотворения, което потвърди творческото вдъхновение на събралите се в стените на редакцията.
В прекрасния рожден ден редакцията на в. "Роден край" приемаше поздравления, честитки, подаръци, пожелания и признания. Всичко това отново потвърди значимостта на вестника сред българи в Украйна - той е важен, актуален, трябващ, желан, очакван всяка събота във всяка българска къща, за да живее и трайно се утвърждава българското в нашите сърца и заради "Българи да си останем"! ...още»
31
окт
29 октомври - Ден на Бесарабските българи  ...още»
25
окт
 На 14 октомври 2011 г. в Посолството  на Украйна традиционно се проведе VI сесия на Научните конференции на Драгоманивските студии с участието на Посланика на Украйна, дипломати от Посолството  и представители на украинската диаспора в България ...още»
31
авг
На 8 септември 2011 г. е Посолството на Украйна се състоя официален Прием по случай празнуването на 20-та годишнина от обявяването на Независимостта на Украйна. ...още»
24
авг
Издигане на държавното знаме на Украйна ...още»
08
авг
Среща на Посланика на Украйна с активистите на украинската диаспора ...още»
08
авг
На 04 август 2011 г. в сградата на Посолството на Украйна в България, в гр. София, бе открита изложба на детска рисунка на деца от Украйна, Румъния и Молдова, посветена на 20-та годишнина от Независимостта на Украйна. Изложбата бе открита от Посланика на Украйна в РБ г-н Балтажи, който поздрави присъстващите и спонсора на изложението Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество, представи рисунките и даде кратка информация за организацията, авторите и идеята на изложбата. ...още»
27
юли
Круглий стіл на тему „20-та річниця Незалежності України" ...още»
26
юли
Вечер на украинската поезия ...още»
25
май
На 22 май 2011 г. Посланика на Украйна, дипломати от Посолството на Украйна в София и украинската диаспора са положили цветя пред паметника на Тарас Шевченко - виден украински поет, музикант, интелектуал, "Кобзар" на украинския народ. Първоначално Шевченко бе погребан в Санкт-Петербург, но съгласно неговия "Заповiт" да бъде погребан в Украйна, неговите приятели преместват неговите останки в Украйна, град Канев в "Чернеча гора".
...още»
20
май
МЛАДЕЖИТЕ ПОДХВАЩАТ БЪЛГАРСКОТО ФОЛКЛОРНО БОГАТСТВО ...още»
05
май
...още»
20
апр

Николаевско областно отделение на Всеукраинската обществена организация «Център «Развитие на демокрацията» и Николаевска областна обществена организация за връзки с украинците, живущи извън Украйна, «Украйна-Свят» провеждат от 10 до 30 юни 2011 г. детско-юношеска културно-фолклорна програма «Ние - украинци!», с участие на представители на Украинските диаспори. ...още»
10
мар
Международная конференция «Энергетическая политика Украины : вопросы не традиционного газа» ...още»
28
фев
140 години от раждането на Леся Украинка ...още»
28
яну
Почетно консулство на Украйна в гр. Пловдив ...още»
04
яну
  ...още»
23
дек
На 8 декември 2010 г. в Посолството на Украйна се състоя официален Прием по случай Деня на въоръжените сили на Украйна. ...още»
09
ное
На 4 ноември 2010 г.в Културно- информационния център при Посолството на Украйна бе открита изложба на ...още»
05
окт
Относително решение на Конституционния съд на Украйна
за възобновяване на действие на нормите на Конституцията на Украйна от 1996 година
С оглед на решението на Украинския Конституционен Съд (УКС) от 30 септември 2010 година за приизнаването на украинския Закон «За внасянето на промени в Конституцията на Украйна» № 2222 от 08 декември 2004 г. за неконституционно и възобвяването в тази връзка на действието на нормите на Конституцията на Украйна от 1996 г., което предизвика международен отзив и голям интерес както в страната, така и в чужбина, трябва да се изхожда от следното:
1. През 2004 г. промените в украинската Конституция бяха одобрени със съзнателно и грубо нарушаване на конституционната процедура. Промените в Основния държавен закон бяха внесени без конституционен контрол, посредством това, че Върховната Рада на Украйна премахна УКС от анализа на предложените промени в Конституцията, макар контролът от негова страна е задължителен елемент от конституционния процес.
Непридържането към тази процедура беше отбелязано от няколко международни структури. В частност, ПАСЕ в Резолюция №1466 (2005) „За изпълнението на ангажиментите и зазълженията на Украйна" отбеляза, че конституционните промени са одобрени без предварително разглеждане от УКC. Асамблеята призова тези въпроси да бъдат решени възможно най-бързо, за да се осигури легитимността на конституционните промени и тяхното съответствие с европейските стандарти.
В доклада на Мониторинговия комитет на ПАСЕ „Изпълнение на ангажиментите и задълженията на Украйна" №10676 от 5 октомври 2005 г. се отбелязва, че приемането на промени в украинската Конституция без УКС да даде своя извод, може да доведе до това, че Конституционният Съд може да анулира закон №2222. В своя извод №339 от 13 юни 2005 г. Европейската комисия „За демокрация чрез право" (Венецианската комисия) също отбелязва, че внасянето на промени е «прибързано... с цел да се реши политическата криза», а самите промени «не позволяват напълно да се постигнат целите на конституционната реформа - установяването на балансирана и функционална система на управление».
Както е известно, от 2006 г., всички парламентарни партии се стремят да анулират закон №2222. В частност, през сетември 2006 г. 47 депутати от фракцията „НУ-НС" и БЮТ се обръщат към УКС с молба да анулира конституционната реформа от 2004 г. Второ обръщение е направено на 28 март 2007 г. и на 13 юли т.г., когато 252 украински народни депутати се обръщат към УКС със същата молба. Всички споменати обръщения към УКС са мотивирани с това, че Украйна крайно се нуждае да се върне към ефективната система на държавно управление, като запази действащата система за конституционни ограничения и противовес. За Украйна й е необходим ясен, ефективен и прозрачен модел на държавна власт.
Конституционната реформа от декември 2004 г. не беше необмислена крачка, а сложен временен компромис, позволил да се избегне гражданското напрежение. Изминалите години показват неефективността на промените, внесени в Конституцията, които доведоха до конфликт между различните клонове на властта. Политическият компромис от декември 2004 г. има унищожителен характер, той дестабилизира властта в центъра и почти напълно съсипва системата на отношения между центъра и регионите.
Въпреки това Президентът на Украйна В.Ф.Янукович успя да поднови управляемостта на процесите в държавата и да сформира ефективна и стабилна система на управление. Но това не решава принципните противоречия и проблеми, заложени в сегашната редакция на Конституцията.
Украйна като държава не може да бъде заложник на несъвършенна реформа. В този контекст ЕС и другите ни партньори не веднъж са поставяли пред Украйна изискването да проведе конституционна реформа. В частност, това се посочва в първа точка от предложението на Европейската Комисия за реформи в Украйна (т.нар. „Матрица на Фюле").
На този фон завръщането към Конституцията от 1996 г. е конструктивен ход. Както е известно, именно приемането на тази редакция в Основния закон е признато за основното събитие на годините в областта на европейското конституционно право. Например, обобщението на Венецианската комисия е еднозначно и красноречиво: «Конституцията установява здрава изпълнителна власт... предвижда наличността на система за ограничаване и противовес, които да предотвратяват завръщането към авторитаризма. Принципите на върховенство на правото са много добре въплътени в конституционния текст. Въвеждането на демократично местно самоуправление, а също и важната роля, отредена на Конституционния Съд, ще съдействат за утвърждаването на демократичната култура в Украйна».
Именно с отчитане на тези фактори трябва да се дава оценка на въпросното решение на УКС. На фона на промените, които се случиха, украинската страна моли своите партньори да се придържат към последователност, премереност и обмисленост в оценките си за конституционната реформа в Украйна. Стабилност и реформи са нужни както на страната, така и на нейните чуждестранни партньори.
2. Подновяването на действието на Конституцията от 1996 г. не означава, че Украйна променя външната си политика и пътя си към демократични промени. Укрепването на демокрацията в Украйна е необратим процес, а европейската интеграция си остава стратегически приоритет в нейното развитие и външна политика и е ориентир за осъществяването на системни реформи. Това е закрепено в украинския закон „За принциите на вътрешната и външната политика", в приоритетните задачи на външната политика и вътрешното развитие на Украйна, очертани от Президента на Украйна в Посланието му до Украинския народ от 3 юни т.г. и в програмните документи на украинското Правителство.
Възстановяването на стабилността на конституционния ред в Украйна има изключително важно значение за резултативността от въвеждането на европейския курс в държавата. Именно европейската интеграция е сързана със стратегията за извършване на системни социално-икономически реформи, очертани в Програмата за икономически реформи за 2010-2014 г., разработена с помощта на т.нар. „Матрица на Фюле". Свидетелство за способността на украинската страна да изпълни своите международни задължения е фактът, че към днешна дата са приложени всички краткосрочни мерки, споменати в „Матрицата на Фюле". От 15 мерки, посочени като кратко и средносрочни, са приложени 10, а 5 са в процес на изпълнение. В контекста на подготвянето на Плана за действие за безвизов режим между Украйна и ЕС е особено важно да бъдат приложени всички мерки по отношение на мобилността.
Украинските власти отделят особено внимание на усъвършенстването на законодателните рамки за провеждане на бъдещите избори. Търсенето на най-оптималния изборен модел продължава, като вече прведени консултации за да се научи мнението на гражданското общество и международната общност. В частност, беше инициирано внасянето на промени в Закона за местните избори, които премахнаха ограниченията за възможността за участие на политическите партии в изборите и промениха принципа на формиране на състава на териториалните изборни комисии. По такъв начин се осигурява равен достъп на представителите на всички политически сили в изборния процес. Важно е, че на 16 септември 2010 г. украинския Президент подписа Указ за недопускане на нарушаването на закона по време на предизборната агитация. Този документ предвижда редица мерки за създаване на условия за свободно изявяване на волята на украинските граждани.
Украйна работи над привеждането на правосъдната си система в съответствие с нормите и стандартите на Съвета на Европа. С тази цел беше одобрен Законът за съдоустройството на Украйна и статусът на съдиите, който трябва да укрепи независимостта на съдиите и да опрости процедурата за достъп до правосъдие за всеки гражданин.
Благодарение на упорития труд на украинското Правителство успяхме да стабилизираме икономическата ситуация в страната. Финансовата система е балансирана. Важна роля при изпълнението на тази задача изигра подновяването на сътрудничеството с международните финансови организации, включително и с МВФ. Украинската икономика започна да демонстрира позитивни тенденции: БВП расте (с 6,3% за първото полугодие), увеличава се производството на промишлена продукция (с 12%) и дялът на външната търговия (с 28,2%). Финансовата система на страната е стабилизирана.
Повишено внимание се отделя на мерките за осигуряването на инвестиционна привлекателност на украинската икономика. Въпросът за връщането на ДДС на износителите, в т.ч. и на европейските компании е придвижен към практическо изпълнение.
Одобрен е Закон за държавното закупуване, който Европейската Комисия определи като първостепенен. Този ход е важен за държавната политика в сферата на противодействие на корупцията. На финален етап е и подготовката на другите важни законопроекти в тази сфера.
Украйна прави решителни крачки за реформирането на миграционно-визовата система, което ще позволи, междудругото, украинската страна да разчита на одобрение на Плана за действие за въвеждането на безвизов режим между Украйна и ЕС. Така, Украйна ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за защита на личните данни и Допълнителният протокол към нея, а също и Конвенцията на Съвета на Европа за противодействие на търговията с хора. В кратки срокове бяха подготовени изчерпателни отговори на Въпросника на Европейската Комисия. По препоръка на Еврокомисията издаването на международни паспорти по стар образец беше прекратено.
Нашата държава демонстрира готовност към задълбочаване на сътрудничеството с ЕС в сферата на енергетиката. Доказателство за това е не само одобряването на Закона за принципите на функциониране на пазара на природния газ, но и присъединяването на Украйна към Енергийната Общност. Постигането на договорености с ЕС ускори модернизирането на украинската ГТС, извикано да осигури непрекъснатата доставка на енергоносители в Европа, което отговаря на интересите на Киев и Брюксел.
Ясно е, че реформационният процес обхваща не само икономиката на страната, но и повечето сфери на обществения живот, в частност, укрепването на гражданското общество, повишаването отговорността на властта, осигуряването на изпълнението на принципа за върховенство на правото, придържането към уважението към правата на човека и основните свободи, повишаване добруването на населението. Въпросът за реализиране на системни реформи в Украйна е постоянно на дневен ред в диалога с Европейския Съюз и другите международни партньори.
Украйна има нагласата и занапред да изпълнява задълженията си в пълен обем. Украинската страна е заинтересована редовната Среща Украйна - ЕС, планирана за 22 ноември т.г., да донесе практически результати за държавата. Става въпрос най-вече за осигуряването на по-нататъшния прогрес в переговорите за сключването на Споразумение за асоциация, включително и създаването на зона за свободна търговия и одобряването на Плана за действие за въвеждането на безвизов режим.
По такъв начин, от президентските избори и формирането на ново украинско Правителство насам, благодарение на съгласуваната и ефективна работа на всички клонове на властта, украинската власт може да представи пред света значителните си постижения при практическото въплъщаване на системните промени, насочени към реализиране на евроинтеграционните стремежи. Очевидно е, че тези резултати не се сравняват с „постиженията", направени през последните няколко години.
Президентът и украинското Правителство ценят и са благодарни на европейските институции, на държавите-членки на Европейския Съюз и на другите си международни партньори за последователната политическа и практическа подкрепа на усилията да бъдат осъществени реформи и да се изведе страната от кризата. Важно е и за напред да се продължават диалогът и дискусиите около спешните реформи, вместо да се носят неоснователни или не напълно обосновани обвинения.
Позицията на Президента Янукович е ясна: вслушваме се в мнението на гражданското общество и международната общност. Украинската власт се придържа към поетите задължения и е готова да продължи конструктивния диалог както с международната общност, така и с гражданското общество, за да се запази стабилността в Украйна, да се осигури икономически ръст и да се подобри благосъстоянието на украинските граждани. ...още»
19
апр
Преводи от и на украински и руски език ...още»
23
ное
Автор: Екатерина Гержик ...още»
11
ное

На 6 ноември от 11:30 часа, мисията за България на Международна организация по миграция откри Информационен център за интеграция на имигранти.
Откриването на Информационния център за имигранти е в рамките на проекта на Международна организация по миграция (МОМ) „Създаване на мрежа от информационни центрове за имигранти в България" на Европейския интеграционен фонд за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигранти в ЕС", създаване на методология за напредъка и изграждането на капацитет за реализация на тези дейности.
Целта на проекта е повишаване на информираността на граждани от трети страни за правата и задълженията им в Република България, за подкрепа и подпомагане достъпа до услуги и за гражданска ориентация, с оглед ефективна социална, икономическа и културна интеграция в обществото. ...още»
16
сеп
По първоначална информация събора на гроба на хан Кубрат в Украйна бе насрочен на 25 - 27.09.2009 г. По последни данни провеждането му се отллага на 17 октомври 2009 г. ...още»
04
сеп
"Велики и видни украинци-българолюбци" ...още»
21
май
От 19 до 23 август 2009 година в село Велики Сорочинци Миргородски район Полтавска област ще се проведе Национален Сорочински Панаир. В него ще вземат участие фирми от страната и чужбина. Приемат заявки за участие.
ТОВ «Сорочинський Ярмарок», Адрес: 36008, Украйна,гр.Полтава, ул. Фрунзе, 225, офис 309, Телефон: +38 (0532) 50-82-11 , 61-26-92 Факс:+38 (0532) 50-82-12 E-mail:yarmarok@kot.poltava.ua ...още»
21
май
    Кубратовия събор ...още»
11
мар
На вниманието на всички абитуриенти ...още»
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.