Вечер на украинската поезия

София, 16 юли 2011.- В пиано-бар на ул. "Малко Търново" в София се проведе вечер на украинската поезия. Известният поет Захари Иванов представи няколко издания: "Украинска поезия на ХХ век. Вечен храм" - антология (450 стр.), която съдържа стихове на над 40 най-известни украински поети; "Анатомия на любовта" от Микола Винграновский; "Последна балада" от Иван Драч; "Взривено минало" от Борис Олийник; и "Забранена книга" от Петро Засенко. Всички книга са издадени от издателството "Български писател", а преводът е на Захари Иванов. Последният много добре познава украинската поезия, приятел е с много украински поети.
Специално за презентацията в София пристигнаха Иван Драч и Петро Засенко. Пан Иван заяви пред "УБВести", че е впечатлен от интереса към украинската поезия и от тази литературна реколта, непозната от доста време насам. На своя ред Иван Захариев сподели, че би било добре същата реколта да съберем и в Украйна - за съвременната българска поезия.
Събитието уважиха много български интелектуалци, а така също президентът на България Желю Желев и посланикът на Украйна в България Микола Балтажи, който се обърна към присъстващите на прекрасен български език, представителите на украинската диаспора.(УБВести)

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.