На 1 ноември, в Деня на родните будители, Всеукраинският държавен вестник на българите в Украйна "Роден край" отбеляза рождения си ден. По устоялата се вече традиция редакцията на вестника на тази дата обявява "ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ", което значи, че в този прекрасен празник може да вземе участие всеки негов читател, дишащ в унисон с редакционната роденкраевска атмосфера.
Тази година също не стана изключение. Именно на 1 ноември вестник «Роден край» отбеляза 22 години от своето основаване, което стана едно интересно, вълнуващо и значимо събитие в етнокултурния живот на българите в Украйна.
Вратите на редакцията в този ден действително не можаха да се затворят, гостите идваха през целия ден и от всякъде, с цветя, поздрави, усмивки. В мероприятието взеха участие и редица почетни гости - Генералният консул на Р България в гр. Одеса Стоян Горчивкин, началникът на Отдела за работа с националностите и религиите при Управлението на културата и туризма на Одеската областна държавна администрация Ярослава Резникова, голяма делегация от България, гр. Варна, състояща от високи интелектуалци - поети, писатели, народни певци, творчески дейци, членове на квартет "Македония", вокална група "Одесос", членовете на Съюза на пенсионерите "Одесос" в гр. Варна с председател Мими Николова, членове на македонското културно-просветно дружество "Гоце Делчев", гр. Варна, с председател Генади Генадиев, гостува на празника и почетния гост от Македония, председател на сдружение "Хоризонти", депутат от Всемирния парламент на българите Любчо Кортелов, писател, историк от гр. Николаев Анатолий Деордиев, бесарабския поет Петр Бондарь, Иван Ергиев - директор на фирма "Блаз", Анатолий Каснаки - директор на фирма ООО "Ника", и много-много други родолюбиви българи, приятели и почитатели на вестник "Роден край". Стените на редакцията в този ден се превърнаха в приказната ръкавичка - събрала макар и в теснота голямо количество на съмишленици, приятели, където в унисон туптяха сърцата, произнасяха се важните думи, пяха се най-скъпите български песни...
По време празнуването главният редактор на в. "Роден край" Дора Костова накратко разказа за историята на създаването на вестника, неговите учредители, дейността му за 22 годишно съществуване, представи на присъстващите издадената от редакцията поредната книга "20 години в. "Роден край" - огнище и трибуна на българското възраждане в Украйна". Книгата е един документ за дейността на вестника, съдържащ отзиви, статии, стихове, архивни снимки и много друго, всичко, което може да се помести на 500 страници, макар че на всички е ясно, че този обем е малката част, в която може да бъде описано за дейността, мястото и значението на в. "Роден край" в живота на българите в Украйна.
В продължение на цялата вечер гостите и присъстващите на мероприятието се наслаждаваха на прекрасното изпълнение на песните на дошлите от България артисти от гр. Варна, които пяха прекрасните народни, патриотични и градски композиции. Също така бяха прочетени и много авторски стихотворения, което потвърди творческото вдъхновение на събралите се в стените на редакцията.
В прекрасния рожден ден редакцията на в. "Роден край" приемаше поздравления, честитки, подаръци, пожелания и признания. Всичко това отново потвърди значимостта на вестника сред българи в Украйна - той е важен, актуален, трябващ, желан, очакван всяка събота във всяка българска къща, за да живее и трайно се утвърждава българското в нашите сърца и заради "Българи да си останем"!

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.