„Петрикивска живопис" в София

http://rukotvory.com.ua/info/bolhartsiv-znajomlyat-z-petrykivkoyu/

На 10 май в гр.София, в сградата на Националния етнографски музей се състоя откриване на изложбата „Петрикивска живопис" на украинската художничка и народна майсторка Г.Назаренко, организирана от Посолството на Украйна в РБ, Института по етнология и фолклористика на Етнографския музей при Българската Академия на Науките и с финансова подкрепа на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество. В мероприятието взеха участие посланици от държавите от ОНД и Централна Европа, представители на културни кръгове, гражданското общество, а също и украинската общност.


 

Откривайки уникалната изложба, Посланикът на Украйна в България М.Балтажи акцентира, че Петрикивската декоративна живопис е една от перлите в съкровищницата на украинското народно изкуство, с която се гордее нашият народ. Представяйки Г.Назаренко като ярък представител на петрикивските майстори, той изрази увереност, че тези неповторими и проникновени разноцветни украински творби няма да оставят никого безразличен и ще предаддат частица от украинската душа на всеки, който се стреми към красота и добрина.
На свой ред, Директорът на Института по етнология и фолклористика при БАН проф.Л.Пейчева благодари на организаторите и особено на спонсорите на изложбата - Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество и подчерта, че произведенията на Г.Назаренко ще позволят на посетителите на Етнографския музей да се докоснат по-близо до народното украинско изкуство.
В хода на идложбата украинската художничка също така проведе мастър-клас, по време на който посетителите имаха възможността да се запознаят с техниката на петрикивската живопис и лично да се присъединят към създаването на художествените творби.

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.