22 януари - Ден на Единството и Свободата на Украйна

На 22 януари в Посолството на Украйна представителите на украинската диаспора и Посолството на Украйна отбелязаха Ден на Единството и Свободата на Украйна. Посланикът на Украйна Н.П. Микола Батажи прочете поздравление по случай празника от министъра на външните работи на Украйна г-н Леонид Кожара. По мнение на Посланика Микола Балтажи, основното направление, което следва Украинската държава, е правилно, но в настоящия момент трябва да се полагат повече усилия по консолидирането на нацията, защото реформите и модернизацията на страната са огромно предизвикателство на съвременността и изискват мобилизация от всеки украински гражданин.
Гостите на празника бяха поздравени от един от учениците на украинското неделно училище Марк Мартенюк (младши), който гордо рецитира стихотворение за родната Украйна.
Представителите на украинската диаспорна организация "Мати Украйна" и дипломатите от Посолството са набелязали основни направления на съвместната им дейност през 2013 г. Заместник председател на
украинската диаспорна организация "Мати Украйна" Антонина Якимова предложи да се сформира юбилеен комитет по празнуването на 200-годишнината от раждането на великия украински поет Тарас Шевченко, а 2014 да е годината на Шевченко в България.


«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.