На 28 Юли, 2013 г. в Храм-паметник Александър Невски, гр. София бе отслужен Молебен по случай 1025-та годишнина от покръстването на Киевска Рус.
Събитието бе част от тържествата, провежданите в Украйна, град Киев, Киево-Печерската Лавра.
След тържествения молебен, отслужен от Неговото Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, гостите бяха поздравени от Посланика на Украйна в България г-н Микола Балтажи. Покръстването на Киевска Рус преди 1025 години е направило Украйна част от европейските народи - заяви посланикът на Украйна. Много вода е изтекла от тогава, но любовта между украинския и българския народ продължава да съществува и ще съществува и в бъдеще, каза Балтажи.
Негово светейшество българският патриарх Неофит добави, че двата народа се обичат не заради това, че тази любов им е била наложена от някоя партия, а защото тя винаги е съществувала между украинския и българския народ. Той допълни: и нека да не забравяме и поляците, които имат същите славянски корени.
На тържеството присъства и папския Нунций Янош Болонек.
Заместник-министърът на културата Васил Василев прочете поздравително писмо от министъра на културата Петър Стоянович, в което също се подчертава значимостта на добрите българо-украински взаимоотношения.

 

 

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.