Дръжавният глава подписа споразумение с опозицията за връщане към принципите на парламентарната република

 

Украинският държавен глава Виктор Янукович обяви, че ще инициира връщане към Конституцията на страната от 2004 г. с преразпределяне на пълномощията в посока парламентарна република и подготовка за предсрочни президентски избори. Това се казва в заявление на Янукович, публикувано на президентския сайт. В него той още призовава към „начало на процедура за формиране на правителство на националното доверие“.

„В тези трагични дни, когато Украйна понесе такива тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадите, смятам за свой дълг пред светлата памет на жертвите да заявя – няма нищо по-важно от човешкия живот – казва се в документа. - И няма такива крачки, които ние всички не бихме направили заедно, за да възстановим мира в Украйна“.

Като президент на Украйна и гарант на Конституцията аз днес изпълнявам своя дълг пред народа, пред Украйна и пред Господ Бог в името на запазването на държавата, в името на съхраняването на човешкия живот, в името на мира и спокойствието на нашата земя, заявява в заключения държавният глава.

http://fakti.bg/world/89088-razvrazka-v-ukraina-anukovich-svikva-predsrochni-izbori

 

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.