Бой за бъдещето на Украйна:

29 януари – Ден за почитане паметта на загиналите в боя при Крути

На 29 януари 1918 г. украинците спират настъплението на болшевишката армия към Киев, като проявяват истинска жертвеност и героизъм в името на независимостта на Украйна.
На железопътната гара Крути в Борзнянски район, Черниговска област, около 300 киевски студенти, защитавайки подстъпите към Киев, влизат в неравен бой с 6-хилядната болшевишка армия под командването на Михаил Муравьов, която заедно с други армии води настъпление срещу Украинска Народна Република.
Сраженията с болшевишката армия на гара Крути спират врага за четири дни. По този начин доброволците спечелват време, необходимо за преговори за изготвянето на Брест-Литовския  мирен договор, който де факто води до международно признаване на украинската независимост.
„Много е важно да се помнят героите, защото героите са най-добрите, които губим. Онези, които включва днес украинският национален пантеон, вероятно ще бъдат достатъчни за възпитаване на патриотизъм за векове напред. Но ние не ги знаем или не ги помним, затова търсим нови, смятайки, че не ни достигат герои. Те не липсват в нашата история, участниците в боя при Крути заемат в този пантеон особено място – те едни от първите са дали живота си за новопровъзгласената Украинска държава“, смята ръководителят на Украинския институт за национална памет Володимир Вятрович.

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.