На пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент одобри въвеждане на безвизов режим за гражданите на Украйна, съобщават от законодателния орган.

ЕП одобри условното отпадане на визите за голяма част от ЕС за украинските граждани.

От юни украинците, които имат биометрични паспорти, ще могат да пътуват безвизово и да остават до 90 дни в рамките на половин година в страните от ЕС без Ирландия и Великобритания.

Отпадането на визите е в резултат на изпълнение на всички критерии, поставени от Европейския съюз, заяви евродепутатът Мария Габриел, докладчик по темата.

Много силно, положително послание излъчваме от Европейския парламент. Още от самото начало ние имаме ясна методология - когато са изпълнени всички критерии, тогава минаваме към либерализация на визовия режим, изтъкна тя.

Още едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство. Ние имаме общи аспирации към мир, сигурност, да защитаваме общи европейски ценности и принципи. И най-важното, че именно такъв тип инструменти - като либерализацията на визовия режим - са нещо много конкретно, носят ползи на гражданите. Защото те са придружени с реформи, които са дългосрочни. Те позволяват да бъдат засилени връзките между народите, да ускорим нашия културен диалог, политически диалог и в крайна сметка всички заедно ясно да кажем, че сигурността на гражданите ни е от първостепенно значение, но само чрез засилване на културните, икономическите и политическите връзки можем да се справим с общите ни предизвикателства, заключи тя.

Решението на ЕП е след неофициално споразумение със Съвета.

Законодателството е одобрено от 521 депутати, 75 гласуваха "против", а 36 се въздържаха. Сега то трябва официално да бъде прието от Съвета на министрите.

ЕС ще продължи да наблюдава изпълнението на споразумението и ще използва т.нар "аварийна спирачка" в случай на нарушаване на някое от условията в споразумението за визова либерализация.

https://news.bg/euronews/ep-otmeni-vizite-za-ukrainski-grazhdani.html