100 години българо-украински дипломатически отношения

1918 г.

През месец февруари 1918 г. се навършват 100 години от установяването на българо-украинските дипломатически отношение. Царство България признава независимостта на Украйна чрез договора между Централните сили - участници в Първата световна война (Австро-Унгария, България, Германия и Османската империя) и Украйна и съпътстващия го българо-украински двустранен договор. Този мирен договор, с който е призната Украинската Народна Република, е подписан в Брест Литовск на 9 февруари 1918 г. Същият ден в Брест Литовск министър-председателят на Царство България д-р Васил Радославов подписва и първия в българската история българо-украински договор. Това е началото на двустранните българо-украински дипломатически отношения.

На 23 март 1918 г. в София цар Фердинанд издава Указ, с който назначава бившия министър на народното просвещение проф. Иван Шишманов за първи български посланик в Украйна.

От украинска страна Хетманът ген. Павло Скоропадский определя на 1 юли 1918 г. украинския учен, писател, историк и първи министър на външните работи на Украйна Олександър Шулгин за посланик в Царство България. С това завършва процеса на установяване на дипломатическите отношения между двете държави през 1918 г.

1991 г.

След референдума за независимост в Украйна на 1 декември 1991 г., няколко дни по-късно дни същата година, заместник-министърът на външните работи на Република България Стефан Тафров внася предложение в Министерския съвет за признаване на обявената украинска независимост. На 5 декември 1991 г. българското правителство начело с министър-председателя Филип Димитров признава независимостта на Украйна.

На 13 декември 1991г. двете страни установяват дипломатически отношения. За целта в София пристига министърът на външните работи на Украйна Анатолий Зленко.

През изминалите 100 години от подписването на Брест-Литовския договор, политиката между България и Украйна е устойчива политика на приятелство, солидарност и партньорство.

По случай 100 години дипломатически отношения между България и Украйна се предвиждат редица мероприятия. Млади украински дипломати ще имат възможността да се запознаят отблизо с различни европейски практики у нас. Това ще бъде възможно след подписан меморандум за сътрудничество между България и дипломатическата академия "Хенади Удовенко" в Украйна. Меморандумът е по повод 100-годишнината от украинско-българските дипломатични отношения.

Основните програми, по които ще работят украинските дипломати са външните отношения на Европейския съюз, регионалното сътрудничество и енергетиката.

Според българския дипломатичен институт този обмен на опит и различни практики ще донесе на страната ни допълнителни външно-политически отношения с Украйна.

Васил Боднер, заместник- министър на външните работи на Украйна: Изключително сме щастливи, че годишнината от добрите ни дипломатически отношения съвпада с Европредседателството на България. Очакваме подкрепа в развитието на секториалното сътрудничество и помощ в провеждането на реформи. Украйна се надява за диалог с ЕС конкретно насочен в сферите интеграцията и намаляването на цените за роуминг. Украинският народ иска да се доближи максимално до Европа и до България

 

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.