Премиерът Борисов се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко

 
Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса. По-късно двамата участваха в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски", заедно с вицепрезидента Илиана Йотова, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на образованието Красимир Вълчев.
В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна. 
„Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на Украйна с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива", подчерта още българският министър-председател.
Бойко Борисов, министър-председател на България: С президента Порошенко сме си стиснали преди време ръцете за пътя Одеса - Рени - той е на 90 километра до пристанището. Освен това, за доста инфраструктурни по-малки и по-големи проекти, включително и за големия мост, и за връзката Одеса -Варна- Бургас - тези пътища ще направят свързаност, която е необходима и за бизнеса. И без това, стокооборотът ни се увеличава непрекъснато. Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко - те дават сграда за Българско училище в Одеса, а ние даваме сграда за Украински културен център в София.
Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския Съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.
Петро Порошенко, президент на Украйна: Ние високо оценяваме помощта на България за украинските военнослужещи. През юни стартира и доверителният фонд на НАТО за медицинската реабилитация, където България има статут на водеща страна. Искрено благодаря на министър-председателя за поканата му от трибуната на ООН към международната общност да се удвоят усилията за разрешаване на ситуацията в Донбас и подкрепата към нашата инициатива за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в окупираните територии на Източна Украйна. Благодарим на България за силната подкрепа към Украйна по време на председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това важи и за прилагането на споразумението за асоцииране, както и за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

 

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.