Протокол за сътрудничество и обмен между МОН на България и Украйна за следващия четиригодишен период

На 15 юли 2020 г. министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев и и.д. министър на образованието на Украйна Сергей Шкарлет подписаха нов Протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на Република България и Украйна за 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 учебни години. На церемонията, проведена по видеоконферентна връзка, присъстваха Костадин Коджабашев посланик на България в Украйна, Виталий Москаленко посланик на Украйна в България, дипломати и представители на двете министерства на образованието.

Подписаният Протокол за сътрудничество и обмен регламентира образователни взаимоотношения между страните за следващия четиригодишен период и се явява ефективен инструмент за реализиране на взаимна основа на обмяната на учители, преподаватели и лектори, както и изпращане на кандидат-студенти за обучение във водещите образователни институции на Украйна и България. С документа се създава възможност учители по български език и литература да участват в курсове за повишаване на квалификацията в България.

В изказването на министър Красимир Вълчев беше подчертано, че България оценява политиката на доброжелателност на украинските власти към българското малцинство и я разглежда като важен елемент от двустранните ни отношения и качествен показател за нивото на демокрация в Украйна.

И.д. министър Шкарлет изрази твърдото си убеждение, че украинско-българското сътрудничество в областта на образованието ще продължи да се развива и задълбочава и в бъдеще въз основа на устойчивостта, взаимната изгода и ефективността на традиционно установените украинско-български приятелски взаимоотношения.

 

 

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.