Украинският българин Иван Ангелов за Украйна, за българите там и за България

« Душата ме боли от случващото се при нас в Украйна. Повече от година, откакто Крим е окупиран и започна агресия в източната част на страната, а аз никак не мога да свикна с мисълта, че Русия е агресор и най-злият враг на родината ми.

С болка научавам за гибелта на руски и украински войници, представям си мъката на техните майки, роднини, близки и ми иде да вия от тази жестока, глупава безизходица.

Анализирайки събитията, изтръпвам от ужас при мисълта за възможното осъществяване на Путинския план – пробив на войската му от Донбас, през Мелитопол към Херсон и Одеса, за да съедини Крим с Приднестровието. При такова развитие на нещата нашата Таврийска България в Запорожка област ще се озове в зоната на бойните действия. Какво ще стане тогава с таврийските българи, страх ме е да мисля. Затова цялата ни надежда е в твърдостта на украинската армия и в мъдростта на държавните мъже на Украйна.

Сега, както никога, интересите на българите в Украйна, на украинците и на държавата Украйна са слети в едно. Дай ни, Боже, сили да устоим в тази неравна война, да не се окажем в положението на жителите на Донбас. Благодарим на всички наши сънародници за морална и материална подкрепа.

А онези, които постоянно се радват на успехите на сепаратистите в Донбас, искам да д аги помоля – спрете тази руска агитация и неудържимия си танц върху човешките кости. Нима не ви стига кръвта, която вече се е проляла? Не се ли боите да призовете бедата в собствения си дом? Война се почва лесно, но се спира мъчно. Нашата беда може да докосне и вашите домове. Лично аз не ви го пожелавам, но и вие не си навличайте греха.

Помнете, че за всичко рано или късно ще трябва да се плаща. И то – скъпо да се плаща. А днес всички сме в състояние на огромно душевно и физическо напрежение, но при това вярваме в победата, защото и Бог, и правдата са на наша страна, а това е много важно.“

Иван Ангелов е българин от град Запорожие, Украйна, председател на „Движението за съхранение на историческата памет на българите“. През януари 2015 г. е награден със званието „Човек на годната“ от Асоциацията на българите в Украйна. Иван Ангелов е един от организаторите на колоездачната обиколка на България през 2013 г., посветена на 150 годишнина от преселването на таврийските българи.

УКРАЙНА ДНЕС

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 АБУДС. Всі права захищені.