02
лис
Украинско-българска онлайн бизнес конференция "Активизиране на икономическото сътрудничество между Украйна и България. Предизвикателствата на COVID-19" ... далі »
08
вер
ПОСЕТЕТЕ ОФИЦИАЛНАТА СТРАНИЦА НА „БЪЛГАРСКА ВИРТУАЛНА УКРАИНИСТИКА"!
Профил „Украинистика", специалност „Славянски филологии", Факултет по славянски филологии, Софийски университет „Свети Климент Охридски". ... далі »
08
вер
На 15 юли 2020 г. министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев и и.д. министър на образованието на Украйна Сергей Шкарлет подписаха нов Протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на Република България и Украйна за 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 учебни години. На церемонията, проведена по видеоконферентна връзка, присъстваха Костадин Коджабашев посланик на България в Украйна, Виталий Москаленко посланик на Украйна в България, дипломати и представители на двете министерства на образованието. ... далі »
08
кві
На 10 март 2020 г. се проведе Украинско-Полско-Българска научно-практическа интерент-конференция „Стратегически перспективи за развитие на съвременния бизнес", която е ново начало на съвместна работа на младите специалисти от трите държави, с тенденция да се превърне в постоянно бъдещо плодотворно сътрудничество. ... далі »
08
лис
Украинско-Български Бизнес Форум - Варна 2019
На 18 октомври 2019 г. в гр. Варна се проведе Украинско-Български Бизнес Форум. ... далі »
24
жов
История на украинската литература  ... далі »
24
жов
Нашите побратими - украинците (архив) ... далі »
22
жов
У Варні відбувся Українсько-Болгарський бізнес Форум ... далі »
27
чер
Президент на Украйна ... далі »
28
лют
На 28 февруари 2019 година по инициативата на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество се проведе културна вечер, посветена на творчеството на Бащата на детската илюстрация в България Вадим Лазаркевич (28 февруари 1895 - 18 февруари 1963), по случай 124 годишнина от Деня на раждането му. ... далі »
15
лис

На 27 ноември 2018 година в град Бургас ще се проведе Украинско-Български Бизнес Форум. Организаторите на събитието са Посолството на Украйна в Република България в тясно сътрудничество с Одеската областна администрация и БУИК. ... далі »
05
жов
XIII Mеждународна научна конференция "Драгомановски студия" Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН 05 октомври 2018 г. Началото на конференцията – 10.00 ч. Работата на конференцията ще се проведе в следните направления: • Кръгла маса "Украйна и България: история и съвременност", посветена на: - 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Украйна и България и на - 1030 - годишнината от покръстването на Киевска Рус * М. Драгоманов и България (1889-1895). * Известни личности в украинската и българската история: М. Паращук, Л. Шишманова, М. Арнаудов. • Запазване на етно-националната идентичност на украинците в България. ... далі »
14
бер
100 години българо-украински дипломатически отношения ... далі »
28
кві
На пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент одобри въвеждане на безвизов режим за гражданите на Украйна, съобщават от законодателния орган. ... далі »
01
бер
29 януари – Ден за почитане паметта на загиналите в боя при Крути ... далі »
31
сiч
През януари 1918 г. е създадена Украинската народна република (УНР), а на територията, която влиза в състава на Австро-унгарската империя, е основана Западноукраинската народна република (ЗУНР). ... далі »
31
жов
м. Софія, 14 жовтня 2016.- У болгарській столиці відбулася чергова, уже ХI за рахунком, Міжнародна наукова конференція "Драгоманівські студії". Вона зібрала з півсотні україністів як з Болгарії, так і з України. Організаторами виступили Софійський університет "Св. Климент Охрідський", фундація "Мати Україна", Українська недільна школа та Посольство України в Болгарія. ... далі »
31
жов
https://www.youtube.com/watch?v=XH_5etaoiHY&feature=youtu.be ... далі »
08
сер
Украинският президент Петро Порошенко в София ... далі »
27
чер
ДИАСПОРАТА ПОСРЕЩНА ГРУПА РАНЕНИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ
София, 20 юни 2016.- Украинската диаспора, посолството на Украйна начело с посланика Микола Балтажии, българите - приятели на страната ни, посрещнаха група от 10 украински войници, ранени на фронта в Донбас. Украинците ще преминат курс на лечение и рехабилитация в един от санаториумите на българското военно министерство. ... далі »
17
кві
Първи български посланик Иван Шишманов в Независима Украинска Република ... далі »
17
лис
Министър на инфраструктурата на Украйна Андрий Пивоварски съобщи, че от 20.12.2015 г. се открива редовна директна авиолиния Киев-София с три полета седмично на украинската авиокомпания Wind Rose. Според него, прекратената речна пасажерска линия Измаил-Силистра (1991-2008 г.) след планираната следващата година приватизация на пристанище Измаил можело да се очаква да бъде възобновена с новозакупени "Метеори", "Комети" и невоенни "Ракети" (бързоходни кораби на подводни крила).... ... далі »
25
вер
Интервю с Посланика на Украйна в Република България Микола Балтажи
http://fakti.bg/mnenia/157033-rusia-da-spre-s-politicheskite-represii-sreshtu-ukrainskite-patrioti ... далі »
24
сер
България и Украйна ще си сътрудничат в сферата на образованието ... далі »
20
сер
http://olddnes.dir.bg/news/ukrina-rosen-plevneliev-energiyna-sigurnost-19472412?nt=13 ... далі »
10
чер
П'ЯТЬ МЛН УКРАЇНЦІВ ПОТРЕБУЮТЬ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ - ООН
10.06.2015
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/pyat_mln_ukraiintsiv_potrebuyut_gumanitarnoii_dopomogi___oon_2062030 ... далі »
08
кві
Иван Ангелов е българин от град Запорожие, Украйна, председател на „Движението за съхранение на историческата памет на българите“. През януари 2015 г. е награден със званието „Човек на годната“ от Асоциацията на българите в Украйна. Иван Ангелов е един от организаторите на колоездачната обиколка на България през 2013 г., посветена на 150 годишнина от преселването на таврийските българи.

УКРАЙНА ДНЕС ... далі »
18
лют
Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин пристига на официално посещение в София по покана на българския си колега Даниел Митов. ... далі »
26
сiч
По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. ... далі »
19
сiч
Харков марширува срещу тероризма ... далі »
19
сiч
Фото: HromadskeTV ... далі »
19
сiч
Марш за мир в Донецк ... далі »
18
гру
В СТОЛИЦАТА СЕ ОТРИ ИЗЛОЖБАТА "ЕДНА ГОДИНА ЕВРОМАЙДАН"
София, 17 декември 2014.- Вчера в Клуба на фоторепортера в столицата (подлез до бившия Партиен дом) беше открита фотоизложба "Една година Евромайдан". Авторите са българските фотографи Тихомира Методиева от "Булфото" и Сергей Антонов от електронното издание "OffNews".
Преди една година, когато в Киев започнаха протести против корумпирания и авторитарен режим на Виктор Янукович, Тихомира и Сергей бяха едни от първите чуждестранни фоторепортери, пристигнали в украинската столица. За да видят с очите си, както става там. И не само видяха, но и успяха тогава да донесат тази драма до българския читател и зрител. А вчера - една година по-късно, те ни върнаха отново на Майдана. ... далі »
10
гру
"КОБЗАР", Тарас Шевченко ... далі »
24
лис
День Гідності та Свободи. ... далі »
24
лис
Българинът Кубрат Пулев не успя да спечели световната титла за професионалисти в свръхтежка категория за пояса на Международната боксова федерация (IBF), след като загуби двубоя от световния шампион Владимир Кличко пред 16 000 зрители в зала "О2 Арена". ... далі »
28
жов
Представяне на възможностите за целогодишен отдих в България 27.10.2014 Пресконференция, посветена на възможностите за целогодишен отдих в България, се проведе на 23 октомври в хотел Опера, гр. Киев. Събитието е организирано организирана от Министерство на икономиката и енергетиката в изпълнение на проект „Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари“, особена позиция 4, „Провеждане на рекламна кампания на пазар Украйна“, с изпълнител ДЗЗД „Аргент Прима“. На пресконференцията присъстваха около 45 журналисти от водещи печатния издания в Украйна сред които: „Международен туризъм“, „Мир туризма“, „Украинская туристическа газета“, „Мир отдыха и бизнеса“, „ВОГ“, „Мандры“ и др. В пресконференцията участваха Красимир Минчев, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна, Благомир Бацанов, първи секретар, ръководител на консулска служба и Надежда Белелиева, първи секретар, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси. Посланик Минчев приветства журналистите, изтъквайки близостта и приятелските връзки между нашите два народа, свързани исторически и културно. Той представи модерна България, предлагаща конкурентна и предвидима среда за бизнес и инвестиции, отбеляза нарастващият с всяка година интерес на украинските туристи към България иподчерта възможностите, които страната ни предоставя като целогодишна туристическа дестинация. Посланик Минчев информира журналистите за приетата „Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014 - 2030 г.“, насочена към утвърждаване на страната ни като предпочитана целогодишна дестинация, заемаща водещо място сред петте топ дестинации в Централна и Източна Европа.  Заявена бе подкрепата на България, в стремежа на Украйна към европейска интеграция и готовността на страната ни да сподели своя опит. Надежда Белелиева направи презентация за възможностите, които България предлага за целогодишен отдих с впечатляващо разнообразие на видове туризъм – летен, културен, религиозен, селски, гурме, ловен, зимен, спа и оздравителен. Акцентирано бе на привлекателността на България, като туристическа дестинация с богата история, съхранена култура и природа, конкурентна в областта на СПА, балнео и уелнес туризма с изобилието и многообразието на минерални води.   Журналистите получиха информационни и промо-материали за България, съдържащи книга, брошури, дискове и др. ... далі »
27
жов
Избори за народни депутати във ВР на Украйна, 26.10.2014 ... далі »
15
жов
9 листопада  -  День украї́нської писе́мності та мо́ви  ... далі »
12
вер
Украинската диаспора в България инициира акция за събиране на средства и материална помощ в подкрепа на Украинската армия, лечение на ранени военни и доброволци и в подкрепа на семействата на загиналите за независимост герои на Украйна. ... далі »
05
вер
Галерия Средец, Министерство на културата на Република България - изложба на украинските майстори по Петрикивската живопис ... далі »
25
сер
23 август - Ден на Държавното знаме на Украйна ... далі »
22
сер
Украйна е един от основните търговски партньори на България. ... далі »
22
лип
Плевнелиев: Сваленият самолет в Украйна е дело на сепаратисти ... далі »
13
чер
Украйна е суверенна независима държава, която през 1991 придобива своята независимост и поема пътя към своето национално единение и развитие. Украинската култура, литература, език, самобитност, обичаи и традиции уцеляват през векове, независимо от стремлението на няколко империи да затрият и погълнат духа на украинския народ. Още император Александър II издава Емски указ на 18 (30) май 1876 година за ограничаване на използването и забрана на преподаването и писането на  украински език. Тази идеология продължи и през годините на Съветския съюз - омаловажаване и затъмняване на украинския език, налагайки руския. Въпреки това украинската литература ражда такива световно известни украински величия, като Тарас Шевченко, Леся Украинка, Иван Франко, Олга Кобилянска и други. Украинският народ желае да живее така, както живеят други европейски народи - на своята земя, да разговаря своя език. Украинците показаха на целия свят, че са готови да стоят на живот и смърт за своята Украйна и че Украйна не е Русия. Както България почита своите герои, паднали за независимостта и свободата й, така и Украйна винаги ще помни и почита героите на Майдана! ... далі »
21
бер
http://novanews.bg/news/view/2014/03/19/70879/росен-плевнелиев-крим-е-част-от-украйна-а-украйна-от-европа/ ... далі »
12
бер
200 години от раждането на Великия Кобзар на украинския народ ... далі »
11
бер
Вигенин: България няма да признае резултатите от референдума в Крим 11.03.2014 11.44 България няма да признае резултатите от референдума в Крим, заяви за Дойче Веле външният министър Кристиан Вигенин. И добави, че макар все още да има надежда за мирно решение на конфликта, отношенията с Русия вече няма да са същите.

България и Германия нямат различия по отношение на кризата в Украйна. София подкрепя и ще съдейства за осъществяване на германската идея, която предвижда създаване на Контактна група за директни преговори между руските и украинските власти. Ако обаче Русия не покаже готовност за компромиси, на Европейския съюз ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции - нещо, което не желае никой нито в България, нито в Германия, каза за Дойче Веле българският външен министър Кристиан Вигенин в края на еднодневната си визита в Берлин, където той проведе разговори с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

"Нямаме друга алтернатива освен дипломацията"

Докъде ще стигнат действията срещу Русия - това зависи най-вече от самата нея. Българската страна се надява дипломатическите усилия да постигнат резултат, защото "нямаме друга алтернатива освен дипломацията", подчертава министър Вигенин. По думите му всичко друго означава военна конфронтация, а едва ли някой е готов на такава стъпка. Проблемите все още могат да се решат на полето на дипломацията, като се отчетат притесненията и интересите и на руската страна, убеден е министърът. В тази връзка той уверява, че ЕС може да даде гаранции на Русия, че ще бъдат спазвани правата на рускоезичното малцинство в Украйна. България също е заинтересована от това, тъй като в Украйна живее и значително българско малцинство.

"Струва ми се, че в момента Русия се опитва да разреши тези проблеми по един по-скоро конфронтационен начин", казва Вигенин и допълва, че има и друг път, стига да е налице волята да се тръгне по него - в диалог и с поемане на конкретни ангажименти от страна на украинското правителство и ЕС.

Нова Студена война?

Дрънкането на оръжие в региона е демонстрация на сила, която няма да помогне, казва министър Вигенин. Според него изпращането на американски бойни самолети за военни маневри в Полша е свързано с опасенията на балтийските републики за тяхната сигурност. Илюзорно е да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот. В случая става въпрос за отдавна планирани маневри и много скоро този кораб отново ще напусне Черно море. "Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия", подчертава Кристиан Вигенин.

Що се отнася до опасенията за възможно завръщане на Студената война, българският външен министър смята, че това не е реалистично. "Светът днес е различен, а Студената война не може да се повтори в мащабите от преди", казва той. Ясно е обаче друго - че оттук нататък отношенията с Русия, поне за известен период от време, няма да бъдат същите.

"България няма да признае резултатите от референдума в Крим"

На въпрос дали двете страни в конфликта си дават сметка къде преминава червената линия, която не бива да бъде прекрачвана, българският външен министър отговаря така: "За съжаление за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия", посочва Вигенин и уточнява, че според него една от целите на Русия е очевидно присъединяването на Крим.

"За нас това е неприемливо", посочва в тази връзка министърът и припомня, че предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори. Затова този референдум сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация. ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите. "По начина, по който се организира това допитване, не виждам никакво основание България да признае резултатите от него", изтъква външният министър.

За българо-германските отношения

Отвъд кризата в Украйна, на разговорите в Берлин с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер българският външен министър е изразил надежда, че германската позиция за членството на България и Румъния в Шенген скоро ще претърпи развитие. "За да се промени отношението на Германия, ние сме готови да си сътрудничим с Федералната република, за да докажем, че всяко по-нататъшно отлагане вече не е целесъобразно", посочва Вигенин.

Друго важно сътрудничество е по линия на социалната политика и отварянето на германския трудов пазар. Цивилизовано и без излишен драматизъм - така българският външен министър определя начина, по който се разрешават и обсъждат проблемите, свързани с отварянето на германския трудов пазар за български граждани. Като пример той посочва установяването на много добри контакти между социалните министерства на двете страни. "Лично аз съм амбициран да покажа, че можем да направим много повече с Германия", казва министърът.

По време на разговорите в Берлин окончателно е бил решен и въпросът за размяната на дипломатически имоти, върви се и към изчистване на някои наследени от предишни правителства проблеми на германския бизнес в България. "Виждам желание и основание за активизиране на двустранното сътрудничество. А Германия може да разчита, че в наше лице ще има един сериозен и стабилен партньор в Югоизточна Европа", уверява българският външен министър. Той се надява, че до края на 2014 година, когато се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения, министър Щайнмайер ще посети България. За последен път германски външен министър е бил в България през 2007 година - впрочем отново Франк-Валтер Щайнмайер, който тогава заемаше същия пост. /btvnews.bg

Днес+ ... далі »
11
бер
"Русия да не прескочи границата" в Крим ... далі »
07
бер
През 1938 година в Чехословакия живеят 14 млн. души, от тях 3,3 млн. етнически немци, компактно живеещи в Судетската област... ... далі »
27
лют
143 роки від дня народження видатної української поетеси та письменниці Лесі Українки ... далі »
27
лют
На 19 февруари 2014 година се навършват 141 години от обесването на Васил Левски за България - Поклон пред Паметта на Апостола на Свободата! ... далі »
26
лют
Харьков объявил об акции солидарности с городами Западной Украины

26.02.2014 15:35
28 февраля жители Первой столицы будут разговаривать на украинском языке.
Цель акции, показать, что не смотря на языковые различия, украинцы - это единый народ.

Аналогичные акции проводятся 26 февраля во Львове и Донецке. В знак солидарности жители Львова сегодня разговаривают на русском языке, а жители Донецка на украинском.

Изначально, такое движение инициировали львовские активисты, которые не хотят, чтобы в украинском парламенте нечестные люди использовали свой статус для раскола Украины. ... далі »
26
лют
Під стінами парламенту Криму зібралися, за різними оцінками, від 5 до 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей, які виступають проти сепаратизму. Крім того, на мітинг прийшли прихильники проросійських сил, їх кілька сотень. Біля ВР Криму татари скандують "Слава Україні!", їхні опоненти — за Росію
Більше читайте тут: http://tsn.ua/politika/krim-ohopili-masovi-protesti-odni-skanduyut-revolyuciya-inshi-krim-ce-rosiya-336787.html ... далі »
24
лют
Заупокойна литургия в памет на героите, загинали за свободата на Украйна на Майдана в Киев на 20.02.2014 г ... далі »
22
лют
Преди няколко дни Украйна се превърна в бойно поле, за да може шепа политически плъхове да запазят властта си поне още малко. За това обаче платиха с животите си не те, а стотици млади украинци, които бяха на площада с надеждата за една нормална страна, в която престъпниците ще са по затворите, а не по високите етажи на властта.

По този черен повод представители на украинската диаспора в България организират панахида в памет на падналите герои за свободата и независимостта на Украйна. Поменът ще се състои в храма Св. Неделя в неделя, 23.02.2014 от 11.00

Всеки, който е съпричастен към случващото се с народа на Украйна може да дойде и да почете паметта на героите.

Героям слава ... далі »
21
лют
Украинският президент е подписал споразумение с опозицията за излизане от кризата. ... далі »
21
лют
Киев. В Украйна е ден на траур в памет на десетките загинали по време на протестите. Украйна ще помни своите герои. ... далі »
21
сiч
Брюксел. Комисарят в Съвета на Европа по правата на човека Нилс Муйжниекс призова президента на Украйна Виктор Янукови да наложи вето на приетите от парламента законови поправки, ограничаващи човешките права, предаде УНИАН. Призивът си той написа в своя „Туитър".
„Обезпокоени сме от поправките в Украйна, които ограничават правата на човека, включително свободата на изразяване, събиране и обединяване. Аз призовавам президента да им наложи вето", пише Муйжниекс. ... далі »
21
сiч
Налагат по-тежки санкции на протестиращите в Украйна Критикуваните от Западна Европа промени в украинското законодателство, които позволяват налагане на по-тежки наказания срещу протестиращите, влязоха в сила, предаде Франс прес. Пакетът от нормативни текстове беше публикуван днес във вестника на парламента "Гласът на Украйна". http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1205272 ... далі »
13
гру
Преговорите между Украйна и ЕС продължават, украинския народ няма да се откаже от борбата си. ... далі »
26
лис
Украйна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз Украйна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз и предлага да бъде създадена тристранна комисия по търговията ЕС-Украйна-Русия, съобщи правителството, цитирано от АФП. В постановление, публикувано на неговия официален сайт, украинският кабинет нарежда да бъде "преустановен процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС", за да бъде "гарантирана националната сигурност, да бъдат възобновени икономическите отношения с Русия и да бъде подготвен вътрешният (украински) пазар за равноправни отношения с Европейския съюз". Украинското правителство предлага да бъде създадена тристранна комисия за търговия ЕС-Украйна-Русия. То освен това се обявява за "възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз" начело с Москва, който от няколко месеца предлага на Киев да се присъедини към него. Междувременно руският президент Владимир Путин даде знак, че Русия може да се включи в преговорите между Украйна и ЕС по асоциирането на Киев към съюза, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА. "Ние сме "за" (тристранни преговори), но само преди приемането на решение за евроинтеграцията на Украйна", каза руският президент в изказване пред Руското литературно събрание. Той поясни, че Русия не може да участва в преговори по неща, за които са били взети решения без нейното участие. Путин категорично отхвърли твърденията, че Москва води агресивна политика срещу интеграцията на Киев с ЕС. "Ние не сме против суверенното право на избор на Украйна, каквото и да е то. Но ако ни бяха казали, че Украйна ще влиза в НАТО, то тогава бихме били реално против", заключи президентът на Русия. Украинският президент Виктор Янукович увери, че страната му ще продължи да работи за интеграция с Европейския съюз ... далі »
18
лис
По случай 80-та годишнина от Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. Извънредният и Пълномощен Посланик на Украйна Н.Пр. д-р Микола Балтажи ще открие тематична изложба в четвъртък на 21 ноември 2013 година от 11.00 часа в изложбена зала „Архиви" на Държавния архив, ул. Московска № 5   ... далі »
18
лис
Кръгла маса «Споразумение за асоцииране Украйна-ЕС
и неговото въздействие върху българо-украинските отношения» ... далі »
18
жов
VIII МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ “ДРАГОМАНІВСЬКІ СТУДІЇ”,  ... далі »
02
вер
На 28 Юли, 2013 г. в Храм-паметник Александър Невски, гр. София бе отслужен Молебен по случай 1025-та годишнина от покръстването на Киевска Рус.
Събитието бе част от тържествата, провежданите в Украйна, град Киев, Киево-Печерската Лавра.
След тържествения молебен, отслужен от Неговото Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, гостите бяха поздравени от Посланика на Украйна в България г-н Микола Балтажи. Покръстването на Киевска Рус преди 1025 години е направило Украйна част от европейските народи - заяви посланикът на Украйна. Много вода е изтекла от тогава, но любовта между украинския и българския народ продължава да съществува и ще съществува и в бъдеще, каза Балтажи.
Негово светейшество българският патриарх Неофит добави, че двата народа се обичат не заради това, че тази любов им е била наложена от някоя партия, а защото тя винаги е съществувала между украинския и българския народ. Той допълни: и нека да не забравяме и поляците, които имат същите славянски корени.
На тържеството присъства и папския Нунций Янош Болонек.
Заместник-министърът на културата Васил Василев прочете поздравително писмо от министъра на културата Петър Стоянович, в което също се подчертава значимостта на добрите българо-украински взаимоотношения.
... далі »
18
лип
Леся Українка - 100-річчя від дня смерті ... далі »
22
бер
Изложба на украински художници ... далі »
10
бер
199-та річниця з дня народження Тараса Шевченка ... далі »
04
лют
"ДНИ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ" Празниците на Украинската култура в България ще се проведат от 19.03 до 22.03 2013 г.
Събитието е под патронажа на министъра на културата на България Г-н Вежди Рашидов и с любезното съдействие на Извънредния и пълномощен посланик на Украйна Г-Н Микола Балтажи. С подкрепата на Столична Община и на кмета Г-жа Фандъкова. Дните ще бъдат открити на 19.03.2013г. с грандиозен концерт на Национален Заслужен Академичен Ансамбъл за танци на Украйна "П.П.Вирски" в зала N1 на НДК от 20ч.По-рано на 19.03.2013г. в Българския парламент ще бъде открита изложба на Украински художници. Втория концерт на световно известната трупа ще е на 21.03 .2013г. във Варна в ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА И СПОРТА от 20.ч. Каним всички почитатели на Украйна .Билети можете да намерите в касите на НДК, както и онлайн в мрежата на: http://www.eventim.bg/bg/bileti/nacionalni-balet-na-ukrana-virsky-sofia-national-palace-of-culture-303589/event.html ... далі »
21
сiч
ДІАСПОРА ТА ДИПЛОМАТИ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ЗЛУКИ У ПОСОЛЬСТВІ
22 сiчня 2013 р. активісти Спілки українських організацій в Болгарії "Мати Україна" та дипломати посольства України разом відзначили День Соборності та Свободи України.
Посол Микола Батажи зачитав вітання до діаспори з нагоди свята міністра закордонних справ Леоніда Кожари.
"Це велика досягнення, що нам вдалося об’єднати більшість українських земель в єдину державу, - сказав пан посол. - Попри все, Злука відбулася". На думку пана Миколи, магістральний напрям, яким рухається Українська держава, є правильним, проте зараз треба ще працювати над консолідацією нації, бо реформи та модернізація країни є дуже складним викликом сучасності і потребують мобілізації кожного українця.
Потім юний Марк Мартенюк гордо продекламував вірш про Україну.
А відтак представники "Мати України" та дипломати обговорили план спільних заходів на цей рік. Зокрема, заступник голови спілки Антоніна Якімова запропонувала послу Миколі Балтажи очолити ювілейний комітет по вшануванню 200-річня з дня народження Тараса Шевченка. Передбачається, що наступний, 2014 рік, буде роком Кобзаря у Болгарії.(УБВісті) ... далі »
18
сiч
7 сiчня українцi Софiї традицiйно святкували ... далі »
09
жов
Українська дiаспора в Болгарiї прийняла високоповажного гостя в Софiї
З 3 по 5 жовтня в Софiї перебував з вiзитом Голова Всесвiтнього конгресу українцiв пан Євген Чолiй. Вперше українська громада в Болгарiї мала можливiсть зустрiчати настiльки високоповажну особу на болгарськiй землi. Пан Євген Чолiй провiв кiлька зустрiчей на високому рiвнi, багато приятельських зустрiчей з українцвми в Болгарiї. На цi зусртiчi зiбрались українцi з багатьх мiст Болгарiї. На цих зустрiчах були порушенi важливi питання, якi хвилюють українську громаду в Болгарiї багато рокiв пiдряд i якi ставились перед болгарськими та українськими державними органами та вiд яких залежить нормальне функцiонування українських дiаспорних органiзацiй в Болгарiї. 
... далі »
12
вер
Державне прийняття з нагоди відзначення 21-ї річниці Незалежності України. 12 вересня в приміщенні Посольства України в Республіці Болгарія відбулося Державне прийняття з нагоди відзначення 21-ї річниці Незалежності України. В урочистому заході взяли участь депутати Народних Зборів РБ, представники державних і регіональних органів болгарської влади, політичних, ділових, наукових, культурних, релігійних кіл та засобів масової інформації, посли іноземних держав, а також українці Болгарії. У виконанні відомої болгарської співачки М.Хранової пролунали національні гімни України і Болгарії. В своїй промові Посол М.Балтажи наголосив на головних результатах реалізації українським керівництвом курсу на реформи і модернізацію та на шляху європейської інтеграції, а також підготовці до парламентських виборів у нашій державі. Особливий наголос було зроблено на успішному проведенні Україною Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Завершуючи виступ, керівник дипустанови нагородив Почесною грамотою Посольства України в РБ Почесного консула України у м.Пловдів Д.Георгієва за особистий внесок у розвиток українсько-болгарського співробітництва. В рамках культурної програми гості мали можливість ознайомитися з виставкою гобеленів ручної роботи українських майстрів Ольги та Євгена Пилюгіних, яку представили самі автори. http://www.mfa.gov.ua/bulgaria/ua/news/detail/88022.htm
... далі »
11
лип
На 10 юли в София бе учредена Българо-Украинска индустриална камара (БУИК) ... далі »
02
лип
На 1 юли в Посолството на Украйна в град София се проведе мероприятие , посветено на закриването на Европейския шампионат по футбол ЕВРО-2012. Мероприятието бе организирано от Посланиците на Украйна и Полша в Република България. В официалната проява участваха високопоставени гости, представители от дипломатическия корпус и представители на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество. ... далі »
30
чер
Европейски шампионат по футбол Евро-2012 http://euro2012.sportal.bg/news/Edna-strana-edin-grad-edin-geroj.1258.html EURO 2012

Повече за Евро 2012 Домакини:  УКРАЙНА и ПОЛША Градове:  Киев, Донецк, Лвов и Харков Градове: Варшава, Вроцлав, Познан, Гданск ... далі »
11
чер
В СОФІЇ ВІДБУЛИСЯ ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ЧИТАННЯ
Софія, 22 травня 2012.- Українська діаспора Софії приєдналася до загальноукраїнської ініціативи про відродження Шевченківських читань, з якою виступили Мистецьке об'єднання "Остання барикада", об'єднання "Своя правда", фонд "Моя Україна" й Усеукраїнська асоціація фестивалів.
Перепоховання Кобзаря 22 травня 1861 року стало подією для України ХІХ століття, спонукавши українців до відкритої маніфестації своїх поглядів. Тодішня промова Михайла Драгоманова, в якій він закликав бути вірними поетовим ідеалам, стала історичною. Навіть, можна сказати, поклала початок руху опору. Естафета тривала до 60-70-х років ХХ століття: щороку цього дня патріотична молодь збиралася біля пам'ятника Кобзареві читати його вірші. То був сміливий вияв свого українства, за який могли арештувати.
У Софії до пам'ятника Шевченка прийшло всього кілька активістів товариства "Мати Україна", Асоцiацiї болгаро-української дружби та спiвробiтництва  та друзів України - (зліва-направо) українки Ольга Сорока, Ольга Конова, Антоніна Якімова та болгарин Васіл. Вони поклали квіти до постаменту й естафетно читали вірші Кобзаря українською та болгарською мовами ... далі »
14
тра
„Петрикивска живопис" в София ... далі »
27
кві
Вечір пам'яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС ... далі »
11
кві
Міжпарламентський діалог на тему „Україна-Болгарія:
20 років дружби, довіри та партнерства" ... далі »
20
бер
ФУТБОЛЬНИЙ ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ ... далі »
19
бер
6 березня 2012 р. о 13,00 годинi дипломати Посольства України в Болгарiї на чолi з Послом України М. Балтажи, представники Асоцiацiї болгаро-української дружби та спiвробiтництва, Фундацiї "Мати Україна" та української громадськостi  поклали квiти до памятника Тарасу Шевченко в Софiї, пл. Возраждане. Того ж дня в Посольствi України в Софiї було проведено лiтературно-музичний вечiр, присвячений Кобзаревi. ... далі »
01
бер
25 лютого 2012 р. дипломати Посольства України в Болгарiї, представники української диаспори, Асоцiацiї болгаро-української дружби та спiвробiтництва поклали квiти до меморiальної дошки видатної української поетеси Лесi Українки з нагоди 141 рiчницi з дня народження ... далі »
06
лют
На 29.01.2012 г. в Посолството на Украйна се почете паметта на жертвите от 1918 г. под с. Крути. ... далі »
30
сiч
Шановни українцi в Болгарiї та друзi України! Мiський Голова м.Тернопiль запрошує нас взяти участь у футбольному турнiрi, присвяченому до Чемпiонату Європи ЄВРО-2012, який проведеться в м. Тернопiль з 21 по 27 трявня 2012 р. ... далі »
27
сiч
Виставка молодого українського художника, Посольство України, 19 сiчня 2012 р. ... далі »
11
сiч
Українська вiльна бiблiотека:
... далі »
12
гру
Український ансамбль "Троянда" з Софiї вперше виступив на Рiздв'яному базарi в "Iнтер Експо Центрi"їСогiя 04.12.2011 р. з великим успiхом ... далі »
30
лис
Панахида в пам'ять жертв голодомору в Українi 30-х рокiв минулого столiття ... далі »
10
лис
Асоцiацiя болгаро-української дружби та спiвробiтництва об'являє конкурс "Кращий менеджер" ... далі »
03
лис
На 1 ноември, в Деня на родните будители, Всеукраинският държавен вестник на българите в Украйна "Роден край" отбеляза рождения си ден. По устоялата се вече традиция редакцията на вестника на тази дата обявява "ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ", което значи, че в този прекрасен празник може да вземе участие всеки негов читател, дишащ в унисон с редакционната роденкраевска атмосфера.
Тази година също не стана изключение. Именно на 1 ноември вестник «Роден край» отбеляза 22 години от своето основаване, което стана едно интересно, вълнуващо и значимо събитие в етнокултурния живот на българите в Украйна.
Вратите на редакцията в този ден действително не можаха да се затворят, гостите идваха през целия ден и от всякъде, с цветя, поздрави, усмивки. В мероприятието взеха участие и редица почетни гости - Генералният консул на Р България в гр. Одеса Стоян Горчивкин, началникът на Отдела за работа с националностите и религиите при Управлението на културата и туризма на Одеската областна държавна администрация Ярослава Резникова, голяма делегация от България, гр. Варна, състояща от високи интелектуалци - поети, писатели, народни певци, творчески дейци, членове на квартет "Македония", вокална група "Одесос", членовете на Съюза на пенсионерите "Одесос" в гр. Варна с председател Мими Николова, членове на македонското културно-просветно дружество "Гоце Делчев", гр. Варна, с председател Генади Генадиев, гостува на празника и почетния гост от Македония, председател на сдружение "Хоризонти", депутат от Всемирния парламент на българите Любчо Кортелов, писател, историк от гр. Николаев Анатолий Деордиев, бесарабския поет Петр Бондарь, Иван Ергиев - директор на фирма "Блаз", Анатолий Каснаки - директор на фирма ООО "Ника", и много-много други родолюбиви българи, приятели и почитатели на вестник "Роден край". Стените на редакцията в този ден се превърнаха в приказната ръкавичка - събрала макар и в теснота голямо количество на съмишленици, приятели, където в унисон туптяха сърцата, произнасяха се важните думи, пяха се най-скъпите български песни...
По време празнуването главният редактор на в. "Роден край" Дора Костова накратко разказа за историята на създаването на вестника, неговите учредители, дейността му за 22 годишно съществуване, представи на присъстващите издадената от редакцията поредната книга "20 години в. "Роден край" - огнище и трибуна на българското възраждане в Украйна". Книгата е един документ за дейността на вестника, съдържащ отзиви, статии, стихове, архивни снимки и много друго, всичко, което може да се помести на 500 страници, макар че на всички е ясно, че този обем е малката част, в която може да бъде описано за дейността, мястото и значението на в. "Роден край" в живота на българите в Украйна.
В продължение на цялата вечер гостите и присъстващите на мероприятието се наслаждаваха на прекрасното изпълнение на песните на дошлите от България артисти от гр. Варна, които пяха прекрасните народни, патриотични и градски композиции. Също така бяха прочетени и много авторски стихотворения, което потвърди творческото вдъхновение на събралите се в стените на редакцията.
В прекрасния рожден ден редакцията на в. "Роден край" приемаше поздравления, честитки, подаръци, пожелания и признания. Всичко това отново потвърди значимостта на вестника сред българи в Украйна - той е важен, актуален, трябващ, желан, очакван всяка събота във всяка българска къща, за да живее и трайно се утвърждава българското в нашите сърца и заради "Българи да си останем"! ... далі »
31
жов
29 жовтня - День Бесарабських болгар  -  ФЛАШМОБ "ГОЛЯМО ОДЕСКО ХОРО" ... далі »
25
жов
14 жовтня 2011 р. в Посольствi України традицiйно вiдбулась VI сесiя Наукових конференцiй Драгоманiвських студiй, в якiй взяли участь Посол України  Республiцi Болгарiя М. Балтажи, дипломати Посольства та представники української диаспори в Болгарiї. Захiд  органiзувала керiвник Української недiльної школи панi Антонiна Якiмова. ... далі »
31
сер
8 вересня 2011 р. в Посольствi України в Софiї вiдбулося офiцiйне Прийняття з нагоди святкування 20-ої рiчницi Незалежностi України ... далі »
08
сер
Зустрiч Посла України пана Балтажи з українською дiаспорою ... далі »
08
сер
ВИСТАВКА ДИТЯЧОГО МАЛЮНКУ ... далі »
27
лип
Круглий стіл на тему „20-та річниця Незалежності України" ... далі »
26
лип
Вечiр украiнськоi поезii в Софii ... далі »
25
тра
УКРАЇНЦІ СОФІЇ ПОКЛАЛИ КВІТИ ДО ШЕВЧЕНКА З НАГОДИ 150-ї РІЧНИЦІ ЙОГО ПЕРЕПОХОВАННЯ
Софія, 22 квітня 2011.- Сьогодні активісти софійського товариства "Мати-Україна" та дипломати українського посольства поклали квіти до пам'ятника Тараса Шевченка у болгарській столиці. Сьогодні виповнюється 150 років з дня його перепоховання на Чернечій горі біля Канева.
"Шевченко однаковий як для Сходу, так і для Півдня, Півночі чи Заходу України, - сказав посол України Миколи Балтажи. - Він є духовним лідером усіх українців".
Про цю дату - 150 років перепоховання, говорили й голова "Мати-Україна" Олена Коцева та її заступник Антоніна Якімова. Потому усі присутні під керівництвом музикознавця киянки Світлани Бистрої заспівали кілька пісень на слова Кобзаря, зокрема, "Реве та стогне, Дніпр широкий", "Думи мої, думи мої".
Після закінчення, так би мовити, офіційної частини відбулося неформальне спілкування, протягом якого йшлося про книжку Антоніни Якімової "Українці в Болгарії" та "Матеріали 4-ї та 5-ї наукових конференцій "Драгоманівські студії".
Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 р., а помер 10 березня 1861 р. Його спочатку поховали на Смоленському кладовищі у Санкт-Петербурзі, а у травні того ж року друзі виконали заповіт поета поховати його "у Вкраїні милій".
Пам'ятник Кобзареві у Софії поклали у квітні 2009 р. Автором композиції є київський скульптор Iгор Гричаник. Кошти на монумент надали основні спонсори - кіровоградська фірма "Радій" та підприємець із Софії українець Євген Юревич, українська діаспора та дипломати українського посольства, а також уряд Юлії Тимошенко.(УБВісті). ... далі »
20
тра
МЛАДЕЖИТЕ ПОДХВАЩАТ БЪЛГАРСКОТО ФОЛКЛОРНО БОГАТСТВО ... далі »
20
кві

Миколаївське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Центр «Розвиток демократії» та Миколаївська обласна громадська організація зв'язків із українцями, що мешкають за межами України, «Україна-Світ» проводять 10-30 червня 2011 року дитячо-юнацьку культурно-фольклорну програму «Ми - українці!», за участі представників Української діаспори. ... далі »
10
бер
Международная конференция «Энергетическая политика Украины : вопросы не традиционного газа» ... далі »
28
лют
140 років з дня народження Лесі Українки ... далі »
28
сiч
Почесне консульство України в м. Пловдіві ... далі »
04
сiч
„Європа 2001" ... далі »
23
гру
8 грудня 2010 р. в Посольстві України відбулося офіційне прийняття з нагоди Дня Збройних сил України ... далі »
09
лис
4 листопада 2010 р. в Культурно-інформаційному центрі при Посольстві України була відкрита виставка картин українських художників Ю. Зеленого та Л. Глускіної ... далі »
05
жов
Относително решение на Конституционния съд на Украйна
за възобновяване на действие на нормите на Конституцията на Украйна от 1996 година
С оглед на решението на Украинския Конституционен Съд (УКС) от 30 септември 2010 година за приизнаването на украинския Закон «За внасянето на промени в Конституцията на Украйна» № 2222 от 08 декември 2004 г. за неконституционно и възобвяването в тази връзка на действието на нормите на Конституцията на Украйна от 1996 г., което предизвика международен отзив и голям интерес както в страната, така и в чужбина, трябва да се изхожда от следното:
1. През 2004 г. промените в украинската Конституция бяха одобрени със съзнателно и грубо нарушаване на конституционната процедура. Промените в Основния държавен закон бяха внесени без конституционен контрол, посредством това, че Върховната Рада на Украйна премахна УКС от анализа на предложените промени в Конституцията, макар контролът от негова страна е задължителен елемент от конституционния процес.
Непридържането към тази процедура беше отбелязано от няколко международни структури. В частност, ПАСЕ в Резолюция №1466 (2005) „За изпълнението на ангажиментите и зазълженията на Украйна" отбеляза, че конституционните промени са одобрени без предварително разглеждане от УКC. Асамблеята призова тези въпроси да бъдат решени възможно най-бързо, за да се осигури легитимността на конституционните промени и тяхното съответствие с европейските стандарти.
В доклада на Мониторинговия комитет на ПАСЕ „Изпълнение на ангажиментите и задълженията на Украйна" №10676 от 5 октомври 2005 г. се отбелязва, че приемането на промени в украинската Конституция без УКС да даде своя извод, може да доведе до това, че Конституционният Съд може да анулира закон №2222. В своя извод №339 от 13 юни 2005 г. Европейската комисия „За демокрация чрез право" (Венецианската комисия) също отбелязва, че внасянето на промени е «прибързано... с цел да се реши политическата криза», а самите промени «не позволяват напълно да се постигнат целите на конституционната реформа - установяването на балансирана и функционална система на управление».
Както е известно, от 2006 г., всички парламентарни партии се стремят да анулират закон №2222. В частност, през сетември 2006 г. 47 депутати от фракцията „НУ-НС" и БЮТ се обръщат към УКС с молба да анулира конституционната реформа от 2004 г. Второ обръщение е направено на 28 март 2007 г. и на 13 юли т.г., когато 252 украински народни депутати се обръщат към УКС със същата молба. Всички споменати обръщения към УКС са мотивирани с това, че Украйна крайно се нуждае да се върне към ефективната система на държавно управление, като запази действащата система за конституционни ограничения и противовес. За Украйна й е необходим ясен, ефективен и прозрачен модел на държавна власт.
Конституционната реформа от декември 2004 г. не беше необмислена крачка, а сложен временен компромис, позволил да се избегне гражданското напрежение. Изминалите години показват неефективността на промените, внесени в Конституцията, които доведоха до конфликт между различните клонове на властта. Политическият компромис от декември 2004 г. има унищожителен характер, той дестабилизира властта в центъра и почти напълно съсипва системата на отношения между центъра и регионите.
Въпреки това Президентът на Украйна В.Ф.Янукович успя да поднови управляемостта на процесите в държавата и да сформира ефективна и стабилна система на управление. Но това не решава принципните противоречия и проблеми, заложени в сегашната редакция на Конституцията.
Украйна като държава не може да бъде заложник на несъвършенна реформа. В този контекст ЕС и другите ни партньори не веднъж са поставяли пред Украйна изискването да проведе конституционна реформа. В частност, това се посочва в първа точка от предложението на Европейската Комисия за реформи в Украйна (т.нар. „Матрица на Фюле").
На този фон завръщането към Конституцията от 1996 г. е конструктивен ход. Както е известно, именно приемането на тази редакция в Основния закон е признато за основното събитие на годините в областта на европейското конституционно право. Например, обобщението на Венецианската комисия е еднозначно и красноречиво: «Конституцията установява здрава изпълнителна власт... предвижда наличността на система за ограничаване и противовес, които да предотвратяват завръщането към авторитаризма. Принципите на върховенство на правото са много добре въплътени в конституционния текст. Въвеждането на демократично местно самоуправление, а също и важната роля, отредена на Конституционния Съд, ще съдействат за утвърждаването на демократичната култура в Украйна».
Именно с отчитане на тези фактори трябва да се дава оценка на въпросното решение на УКС. На фона на промените, които се случиха, украинската страна моли своите партньори да се придържат към последователност, премереност и обмисленост в оценките си за конституционната реформа в Украйна. Стабилност и реформи са нужни както на страната, така и на нейните чуждестранни партньори.
2. Подновяването на действието на Конституцията от 1996 г. не означава, че Украйна променя външната си политика и пътя си към демократични промени. Укрепването на демокрацията в Украйна е необратим процес, а европейската интеграция си остава стратегически приоритет в нейното развитие и външна политика и е ориентир за осъществяването на системни реформи. Това е закрепено в украинския закон „За принциите на вътрешната и външната политика", в приоритетните задачи на външната политика и вътрешното развитие на Украйна, очертани от Президента на Украйна в Посланието му до Украинския народ от 3 юни т.г. и в програмните документи на украинското Правителство.
Възстановяването на стабилността на конституционния ред в Украйна има изключително важно значение за резултативността от въвеждането на европейския курс в държавата. Именно европейската интеграция е сързана със стратегията за извършване на системни социално-икономически реформи, очертани в Програмата за икономически реформи за 2010-2014 г., разработена с помощта на т.нар. „Матрица на Фюле". Свидетелство за способността на украинската страна да изпълни своите международни задължения е фактът, че към днешна дата са приложени всички краткосрочни мерки, споменати в „Матрицата на Фюле". От 15 мерки, посочени като кратко и средносрочни, са приложени 10, а 5 са в процес на изпълнение. В контекста на подготвянето на Плана за действие за безвизов режим между Украйна и ЕС е особено важно да бъдат приложени всички мерки по отношение на мобилността.
Украинските власти отделят особено внимание на усъвършенстването на законодателните рамки за провеждане на бъдещите избори. Търсенето на най-оптималния изборен модел продължава, като вече прведени консултации за да се научи мнението на гражданското общество и международната общност. В частност, беше инициирано внасянето на промени в Закона за местните избори, които премахнаха ограниченията за възможността за участие на политическите партии в изборите и промениха принципа на формиране на състава на териториалните изборни комисии. По такъв начин се осигурява равен достъп на представителите на всички политически сили в изборния процес. Важно е, че на 16 септември 2010 г. украинския Президент подписа Указ за недопускане на нарушаването на закона по време на предизборната агитация. Този документ предвижда редица мерки за създаване на условия за свободно изявяване на волята на украинските граждани.
Украйна работи над привеждането на правосъдната си система в съответствие с нормите и стандартите на Съвета на Европа. С тази цел беше одобрен Законът за съдоустройството на Украйна и статусът на съдиите, който трябва да укрепи независимостта на съдиите и да опрости процедурата за достъп до правосъдие за всеки гражданин.
Благодарение на упорития труд на украинското Правителство успяхме да стабилизираме икономическата ситуация в страната. Финансовата система е балансирана. Важна роля при изпълнението на тази задача изигра подновяването на сътрудничеството с международните финансови организации, включително и с МВФ. Украинската икономика започна да демонстрира позитивни тенденции: БВП расте (с 6,3% за първото полугодие), увеличава се производството на промишлена продукция (с 12%) и дялът на външната търговия (с 28,2%). Финансовата система на страната е стабилизирана.
Повишено внимание се отделя на мерките за осигуряването на инвестиционна привлекателност на украинската икономика. Въпросът за връщането на ДДС на износителите, в т.ч. и на европейските компании е придвижен към практическо изпълнение.
Одобрен е Закон за държавното закупуване, който Европейската Комисия определи като първостепенен. Този ход е важен за държавната политика в сферата на противодействие на корупцията. На финален етап е и подготовката на другите важни законопроекти в тази сфера.
Украйна прави решителни крачки за реформирането на миграционно-визовата система, което ще позволи, междудругото, украинската страна да разчита на одобрение на Плана за действие за въвеждането на безвизов режим между Украйна и ЕС. Така, Украйна ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за защита на личните данни и Допълнителният протокол към нея, а също и Конвенцията на Съвета на Европа за противодействие на търговията с хора. В кратки срокове бяха подготовени изчерпателни отговори на Въпросника на Европейската Комисия. По препоръка на Еврокомисията издаването на международни паспорти по стар образец беше прекратено.
Нашата държава демонстрира готовност към задълбочаване на сътрудничеството с ЕС в сферата на енергетиката. Доказателство за това е не само одобряването на Закона за принципите на функциониране на пазара на природния газ, но и присъединяването на Украйна към Енергийната Общност. Постигането на договорености с ЕС ускори модернизирането на украинската ГТС, извикано да осигури непрекъснатата доставка на енергоносители в Европа, което отговаря на интересите на Киев и Брюксел.
Ясно е, че реформационният процес обхваща не само икономиката на страната, но и повечето сфери на обществения живот, в частност, укрепването на гражданското общество, повишаването отговорността на властта, осигуряването на изпълнението на принципа за върховенство на правото, придържането към уважението към правата на човека и основните свободи, повишаване добруването на населението. Въпросът за реализиране на системни реформи в Украйна е постоянно на дневен ред в диалога с Европейския Съюз и другите международни партньори.
Украйна има нагласата и занапред да изпълнява задълженията си в пълен обем. Украинската страна е заинтересована редовната Среща Украйна - ЕС, планирана за 22 ноември т.г., да донесе практически результати за държавата. Става въпрос най-вече за осигуряването на по-нататъшния прогрес в переговорите за сключването на Споразумение за асоциация, включително и създаването на зона за свободна търговия и одобряването на Плана за действие за въвеждането на безвизов режим.
По такъв начин, от президентските избори и формирането на ново украинско Правителство насам, благодарение на съгласуваната и ефективна работа на всички клонове на властта, украинската власт може да представи пред света значителните си постижения при практическото въплъщаване на системните промени, насочени към реализиране на евроинтеграционните стремежи. Очевидно е, че тези резултати не се сравняват с „постиженията", направени през последните няколко години.
Президентът и украинското Правителство ценят и са благодарни на европейските институции, на държавите-членки на Европейския Съюз и на другите си международни партньори за последователната политическа и практическа подкрепа на усилията да бъдат осъществени реформи и да се изведе страната от кризата. Важно е и за напред да се продължават диалогът и дискусиите около спешните реформи, вместо да се носят неоснователни или не напълно обосновани обвинения.
Позицията на Президента Янукович е ясна: вслушваме се в мнението на гражданското общество и международната общност. Украинската власт се придържа към поетите задължения и е готова да продължи конструктивния диалог както с международната общност, така и с гражданското общество, за да се запази стабилността в Украйна, да се осигури икономически ръст и да се подобри благосъстоянието на украинските граждани. ... далі »
23
лис
Всеукраїнська громадська організація "Конгрес болгар в Україні" відкраила пам'ятник Христо Ботеву в м. Одесі "Той, хто впав в битці за свободу, той не вмирає" Христо Ботев Автор: Єкатерина Гержик 13 листопада 2009 р. по ініціативі Всеукраїнської громадської організації "Конгрес болгар в Україні" в Прохоровському сквері м. Одеси святково був відкритай пам'ятник безсмертному болгарському публіцисту, революціонеру Христо Ботеву. Архітектор пам'ятника - Володимир Глазирін, а скульптор - Таїсія Судьбіна. Христо Ботев являється вершиною духовного та поетичного розвитку болгарського народу за всю його багатовікову історію, най-вищою та недосяжною. Його винятковий талант і багатостороння діяльність виводять його за межі країни та ставлять в ряд видатних поетів, революціонерів та громадських діячів свого часу. Перемагаючи обмеження реальної дійсності, неймовірного затримання розвитку, він зумів поглянути в майбутнє та в ім'я свого ідеалу через верховну саможертву досягти тієї вершини, де смерть і безсмерття подають собі руки, щоб увінчати славою вибраних з людського роду. Христо Ботев був учнем Одеської гімназії з 1863 по 1865 р., працював вчителем в селі Задунаєвці Арцизського району, Одеської області. В 1875 р. очолював болгарський національний Визвільний рух і став одним з національних героїв Болгарії. Святкову церемонію по відкриттю пам'ятника розпочав Президент Всеукраїнської громадської організації "Конгрес болгар в Україні" - Юрій Іванович Граматик, який наголосив на тому, що для болгар України є великою честтю, те що ця людина жила і навчалась в м. Одесі. Христо Ботев вніс великий вклад в освітню систему. Відкриття пам'ятника Христо Ботеву це подія, яка сприяє розвитку українсько-болгарських відносин. У відкритті пам'ятника взяли участь: Голова Одеської обласної державної адміністрації - Микола Дмитрович Сердюк; Голова Одеської міської ради - Микола Леонідович Скорик; Заступник Голови Обласної ради - Георгій Іванович Арабаджи; начальник обласної постійної комісії по культурі та історичній спадщині національних меньшинств та релігій - Сергій Георгієвич Качанов ; Голова постійної комісії по охороні об'єктів культурної спадщини при Одеській міській раді - Станіслав Аркадієвич Шнайдер; Генеральний Консул Республіки Болгарії в м. Одесі - пан Георгій Проданов; Голова Культурно-просвітницького товариства для зв'язків з бесарабськими і таврійськими болгарами "Родолюбець" Нікола Караіванов; начальник обласного Правління національностей та релігій - Ярослава Олексіївна Резнікова; Владика Білгород-Дністовський - Олексій; Віце-президент Асоціації болгар в Україні - Світлана Драгнева та представники громадськості. З нагоди відкриття пам'ятника Христо Ботеву перед гостями прозвучала літературно-музична композиція "Безсмертний Ботев", підготовлена учнями болгарського культурно-просвітницького центру "Аз Буки Веді" при Конгресі болгар в Україні, відбувся святковий концерт танцювальної групи "Колорит" Ізмаїльського району з с. Кам'янки та танцювальної групи "Лудо-младо" молодіжного клубу "Актив".
  Інформаційний портал "Болгари в Україні"  -  www.bg-ua.org
... далі »
11
лис
Інформаційний центр для іммігрантів м. Софія, вул. Парчевича, 25; тел. +359 2 939 47 47
6 листопада 2009 р. об 11:30 годині місія в Болгарії Міжнародної організації по міграції (МОМ) відкрила Інформаційний центр по інтеграції іммігрантів в Болгарії. Відкриття інформаційного ценрту для іммігрантів проводиться в рамках проекту Міжнародної Організації по Міграції (МОМ) "Створення мережі інформаційних центрів для іммігрантів в Болгарії" Європейського інтеграційного фонду для представлення безкорисної фінансової допомоги заходам, направленим на практичне виконання "Загальних головних принципів політики по інтеграції іммігрантів в ЄС), створення методології розвитку та організація капацитету для реалізації цих заходів. Мета проекту - поліпшення інформування громадян третіх країн стосовно їхніх прав та обов'язків в Республіці Болгарії, допомога доступу до послуг та громадська орієнтація, що доведе до більш ефективної соціальної, економічної та культурної їх інтеграції в суспільстві.
... далі »
16
вер
Як було оголошено раніше собор на могилі хана Кубрата на Полтавщині був назначений на 25 - 27.09.2009 р., але з часом його відкриття було перенесене на 17 жовтня 2009 р. ... далі »
21
тра
19-23 серпня 2009 року в селі Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області відбудеться Національний Сорочинський ярмарок. В ньому визьмуть участь фірми з України та за кордону. Приімаються заявки на участь.
ТОВ «Сорочинський Ярмарок» Адреса:36008, Україна, м.Полтава, вул. Фрунзе, 225, офіс 309 Телефон: +38 (0532) 50-82-11 , 61-26-92 Факс:+38 (0532) 50-82-12 E-mail:yarmarok@kot.poltava.ua ... далі »
21
тра
    Кубратовий собор ... далі »
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 АБУДС. Всі права захищені.